Wilgotne babeczki czekoladowe z pyszną marcepanową kulką w środku. Odpowiednio słodkie i czekoladowe, długo zachowujące świeżość.
Przygotowanie ich trwa chwilę, pod warunkiem, że minimum godzinę wcześniej wyjmiecie składniki z lodówki.
Pamiętajcie, aby po dodaniu suchych składników do mokrych, mieszać masę krótko i delikatnie.
Zbyt długie mieszanie sprawia, że ciasto po upieczeniu traci lekkość i wilgotność. Masa może pozostać lekko grudkowata, ale bez widocznych części surowej mąki.
--------------------------------------------
SKŁADNIKI / 12 SZTUK
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 100 g cukru (1/2 szklanki)
- 125 g miękkiego masła
- 300 g kwaśnej śmietany
- 200 g masy marcepanowej
- 100 g mielonych orzechów laskowych
WYKONANIE
- Masło i jajko i śmietanę wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu. Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
- Masę marcepanową mieszamy z orzechami i w dłoniach formujemy równych 12 kuleczek.
- Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do miski. Dodajemy posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy.
- W drugiej misce, na jasną i puszystą masę, ucieramy miękkie masło z cukrem (około 7 minut).
- Cały czas miksując, dodajemy jajko, a po chwili także śmietanę.
- Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy szpatułką lub rózgą, krótko, tylko do połączenia składników.
- 3/4 ciasta wykładamy, w równych porcjach, do papilotek. W każdą wciskamy kulkę marcepanową i przykrywamy łyżeczką pozostałego ciasta.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz