Roladki z bakłażana, nadziewane kaszą jaglaną z warzywami. Zapiekane z parmezanem, na gęstym, domowym sosie pomidorowym.
Kaszę jaglaną możecie zastąpić np. gryczaną lub bulgur. Najlepiej wykorzystać, tę pozostałą z obiadu.
Kaszę jaglaną możecie zastąpić np. gryczaną lub bulgur. Najlepiej wykorzystać, tę pozostałą z obiadu.
Plastry bakłażana należy wcześniej usmażyć lub upiec, aż będą zupełnie miękkie. Gdy ostygną, rozprowadzamy na nich farsz z kaszy jaglanej smażonej z warzywami, a następnie zawijamy i układamy na domowym sosie pomidorowym. Można przygotować wcześniej i zapiec tuż przed podaniem.
Polecam na prostą przystawkę, przekąskę lub lekką kolację.
------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 PORCJEROLADKI
- 1 duży bakłażan (400 g)
- 100 g (1/2 szklanki) suchej kaszy jaglanej
- 6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 250 ml bulionu warzywnego lub wody
- 2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sok z ćwiartki cytryny
- 4 łyżki oliwy
- PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: suszonego oregano i słodkiej papryki w proszku, szczypta ostrej papryki w proszku lub płatkach
- 30 g tartego parmezanu
- 1 łyżka orzeszków pinii
SOS POMIDOROWY
- 2 ząbki czosnku, starte na tarce
- 2 łyżki oliwy
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano
WYKONANIE
- SOS POMIDOROWY: w rondelku, na małym ogniu, przez 2 minuty, podgrzewamy oliwę ze startym czosnkiem. Dodajemy rozdrobnione pomidory i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym oregano. Gotujemy 15 minut, bez przykrycia.
- ROLADKI: Odcinamy końce bakłażana i kroimy go wzdłuż, na plastry o grubości około 3 mm. Solimy i odstawiamy na 10 minut. Wycieramy ręcznikiem papierowym. Odkładamy duże plastry (ze środka), małe - zewnętrzne kroimy w małą kostkę. Łodyżki i listki natki pietruszki oddzielnie siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i partiami smażymy plastry bakłażana, na dużym ogniu, z obu stron, aż będą miękkie i zrumienią się. Odsączamy na papierowym ręczniku. Zamiast smażyć, można je posmarować oliwą i upiec , 10 minut w 210 stopniach C.
- Cebulę drobno siekamy, czosnek ścieramy na tarce. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w małą kostkę. Suszone pomidory kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy drobno pokrojone końcówki bakłażana, suszone pomidory, cebulę, czosnek i łodyżki natki pietruszki . Smażymy 10 minut, na średnim ogniu, często mieszając. .
- Dodajemy kaszę jaglaną i smażymy 1 minutę. Dolewamy bulion lub wodę, zagotowujemy, przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 12 minut. Odstawiamy na bok i zostawiamy pod przykryciem , bez mieszania na minimum 15 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i listki natki pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano, słodką papryką i szczyptą chili.
- Farsz nakładamy na plastry bakłażanów i zawijamy jak roladki.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu.
- Do żaroodpornego naczynia wylewamy sos pomidorowy i układamy roladki. Posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut.
- Każdą porcję skrapiamy oliwą i podajemy z rukolą. Można posypać orzeszkami pinii.
Czym pokroić bakłażana?
OdpowiedzUsuń