Podstawowa pasta jajeczna ze szczypiorkiem i majonezem. Prosta i pyszna.
Kluczem do jej sukcesu są perfekcyjnie ugotowane jajka. Gotujemy je nie dłużej niż 5-6 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Następnie lekko studzimy i kroimy w drobną kosteczkę - można rozgnieść widelcem. Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec mieszamy z posiekanym szczypiorkiem.
Pastę można podawać oddzielnie, w miseczce obok pieczywa lub bezpośrednio na świeżych, czy opieczonych kromkach chleba lub bułki.
Jajka można ugotować 2-3 dni wcześniej i do czasu użycia przechowywać w lodówce. Im świeższych jajek użyjecie, tym lepiej będą się obierać po ugotowaniu.
-----------------------------------
SKŁADNIKI / 2 PORCJE- 4 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
- Jajka wkładamy do rondelka i zalewamy zimną wodą, tak, aby w całości je przykryła. Stawiamy na dużym ogniu i zagotowujemy. Gotujemy 5-6 minut (woda, cały czas powinna mocno wrzeć), odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Zbijamy skorupki i zostawiamy na 1 minutę. Obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do miseczki.
- Dodajemy majonez, posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Podajemy w salaterce obok pieczywa lub od razu układamy na pieczywie. Można udekorować świeżym koperkiem, plasterkami rzodkiewki, świeżymi kiełkami lub dodatkowym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz