GNOCCHI Z BATATÓW I RICOTTY

Delikatne kluseczki z puree z batata i ricotty. Lżejsze i bardziej miękkie niż tradycyjne gnocchi, przygotowane tylko z ziemniaków. Lekko słodkie, dlatego dobrze podać je z wyraźniejszym w smaku sosem, np. ze śmietanki i gorgonzoli. 
Dobre do odgrzewania w kolejnych dniach. Wystarczy podsmażyć je na małej ilości oliwy lub masła, a na koniec posypać tartym parmezanem.
Świetne jako dodatek gulaszy.
Ilość mąki dodanej do kluseczek, może się różnić, w zależności od tego, jak wilgotne będą bataty. Warto pamiętać, że im mniej mąki dodamy, tym gnocchi będą delikatniejsze i bardziej miękkie.
-------------------------------------------
SKŁADNIKI / 3-4 porcje
GNOCCHI
  • 1 batat (400 g)
  • 250 g ricotty
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku
SOS GORGONZOLA 
  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g sera gorgonzola (można dać więcej)
  • sól
  • opcjonalnie: garść świeżego szpinaku, opłukanego i osuszonego
DO PODANIA: rukola, pokrojone na połówki pomidorki cherry
WYKONANIE
  • Batata myjemy, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, bez termoobiegu. Pieczemy 1 godziny, do miękkości, aż wbity widelec, miękko zagłębi się w miąższu.
  • Wyjmujemy na blat, przekładamy do miseczki i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na noc).
  • SOS GORGONZOLA:Do rondelka wlewamy śmietankę i dorzucamy pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Lekko solimy. 
  • Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy do zagotowania. 
  • Dodajemy listki szpinaku, jeśli używamy i gotujemy 2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.
  • Batata obieramy ze skóry i przekładamy do większej miski. Dodajemy ricottę, jajko i doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz chili w proszku. Rozgniatamy widelcem na jednolitą masę. 
  • Dodajemy 1 i 1/2 szklanki mąki i dokładnie mieszamy. Cisto nie będzie sztywne. 
  • Posypujemy pozostałą 1/2 szklanki mąki i zagarniając dłońmi pod spód, formujemy kulę. Wykładamy na oprószony mąką blat.
  • Nożem odcinamy kawałki ciasta i turlając po blacie formujemy wałeczki, grubości kciuka. Kroimy na kawałki o szerokości 1,5 cm.
  • W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Porcjami wrzucamy kluseczki i gotujemy 1-2 minuty, od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz.
  • PROPOZYCJA PODANIA: Na spód głębokiego talerza wykładamy porcje sosu gorgonzola. Układamy gnocchi i połówki pomidorków cherry. Dekorujemy rukolą. Oprószamy świeżo startym czarnym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz