Kremowy i pełen smaku pasztet z kaszy jaglanej, czerwonej soczewicy i korzeniowych warzyw. Dobrze trzymający formę i bardzo podzielny. Najlepszy na kromce pełnoziarnistego chleba lub opieczonej pszennej bułeczce. Można podać na obiad, np. z mizerią z ogórka, sałatką grecką lub sosem tzatziki.
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce, obsmażamy, a następnie dodajemy suchą kaszę i soczewicę, zalewamy bulionem i gotujemy do wchłonięcia płynu i miękkości warzyw. Po wystygnięciu rozdrabniamy z ciecierzycą z puszki i mieszamy z jajkami. Pieczemy i zostawiamy w formie do całkowitego wystygnięcia.
_______________________________________
SKŁADNIKI
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 250 g (1 puszka) ciecierzycy
- 200 g marchewki
- 100 g pietruszki
- 100 g selera
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 600 ml bulionu warzywnego
- 2 jajka
PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki: kurkumy, curry i słodkiej papryki w proszku, szczypta chili w proszku lub płatkach, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 listek laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
______________________________________________
WYKONANIE
- Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Czosnek kroimy w plasterki.
- W szerokim garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. dodajemy pokrojone warzywa i smażymy 3 minuty, często mieszając.
- Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz kurkumą i suszonym oregano.
- Dodajemy kaszę jaglaną i czerwoną soczewicę, wlewamy bulion. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie.
- Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego. Gotujemy około 20 minut, aż kasza wchłonie płyn, a warzywa będą zupełnie miękkie. W razie potrzeby należy gotować dłużej, uzupełniając bulion lub wodę.
- Odstawiamy z ognia. Dokładnie studzimy.
- Do misy malaksera wrzucamy odsączoną ciecierzycę, dodajemy kaszę z warzywami i dokładnie miksujemy. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
- Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 10x25 cm. wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy masą.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1 godzinę. Zostawiamy w blaszce do całkowitego wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz