Cieniutkie, czekoladowe naleśniki z nadzieniem z waniliowego serka i bananów. Najlepiej smakują z bitą śmietaną i rozgniecionymi z cukrem malinami. Będą idealne na podwieczorek lub weekendowe śniadanko.
Homogenizowany serek waniliowy możecie zastąpić twarogiem rozgniecionym z cukrem, ziarenkami wanilii i opcjonalnie także 1 żółtkiem.
Najwygodniej od razu przełożyć wszystkie naleśniki i w takiej formie przechowywać w pojemniku w lodówce.
Przed samym podaniem wystarczy podgrzać na umiarkowanym ogniu i małej ilości masła, aż przyrumienią się z obu stron.
__________________________________________________
SKŁADNIKI /10 SZTUK
NALEŚNIKI
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 2 pełne łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki cukru / można pominąć
- 2 jajka
- mała szczypta soli
- 500 ml mleka
- 25 g masła
NADZIENIE
- 420 g homogenizowanego serka waniliowego (lub twarogu rozmiksowanego z 2 łyżkami cukru i ziarenkami wyłuskanymi z 1/2 laski wanilii)
- 1-2 banany
- 1 łyżka soku z cytryny
DODATKOWO: bita śmietana, 250 g malin świeżych - rozgniecionych w miseczce z 2 łyżkami cukru (można dać więcej jeśli owoce są kwaśne)
___________________________________________________
WYKONANIE
- NALEŚNIKI: Masło kroimy w kostkę i roztapiamy w rondelku, na małym ogniu. Lekko studzimy.
- Do miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy.
- Wbijamy jajka, wlewamy 1 szklankę mleka i roztopione masło. Mieszamy, stopniowo dolewając pozostałe mleko. Jeśli mamy czas, odstawiamy na 5-10 minut.
- Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką.
- Łyżką wazową nabieramy porcje ciasta i rozprowadzamy po dnie patelni. Smażymy naleśniki po około 2 minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Układamy w stosik na dużym talerzu.
- NADZIENIE: Banany kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Lekko przestudzone lub zimne naleśniki smarujemy serkiem waniliowym. Na połowie każdego naleśnika rozkładamy plasterki bananów. Składamy na pół, a następnie na ćwiartki.
- Przed samym podaniem krótko podgrzewamy na patelni posmarowanej masłem.
- Podajemy z bitą śmietaną i rozgniecionymi malinami. Można udekorować listkami mięty lub startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz