NALEŚNIKI CZEKOLADOWE Z WANILIOWYM SERKIEM I BANANAMI

Cieniutkie, czekoladowe naleśniki z nadzieniem z waniliowego serka i bananów. Najlepiej smakują z bitą śmietaną i rozgniecionymi z cukrem malinami. Będą idealne na podwieczorek lub weekendowe śniadanko. 
Homogenizowany serek waniliowy możecie zastąpić twarogiem rozgniecionym z cukrem, ziarenkami wanilii i opcjonalnie także 1 żółtkiem.
Najwygodniej od razu przełożyć wszystkie naleśniki i w takiej formie przechowywać w pojemniku w lodówce.
Przed samym podaniem wystarczy podgrzać na umiarkowanym ogniu i małej ilości masła, aż przyrumienią się z obu stron. 
__________________________________________________

SKŁADNIKI /10 SZTUK
NALEŚNIKI
  • 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 2 pełne łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki cukru / można pominąć
  • 2 jajka
  • mała szczypta soli
  • 500 ml mleka
  • 25 g masła
NADZIENIE 
  • 420 g homogenizowanego serka waniliowego (lub twarogu rozmiksowanego z 2 łyżkami cukru i ziarenkami wyłuskanymi z 1/2 laski wanilii)
  • 1-2 banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
DODATKOWO: bita śmietana, 250 g malin świeżych - rozgniecionych w miseczce z  2 łyżkami cukru (można dać więcej jeśli owoce są kwaśne)
___________________________________________________

WYKONANIE
  • NALEŚNIKI: Masło kroimy w kostkę i roztapiamy w rondelku, na małym ogniu. Lekko studzimy.
  • Do miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy.
  • Wbijamy jajka, wlewamy 1 szklankę mleka i roztopione masło. Mieszamy, stopniowo dolewając pozostałe mleko. Jeśli mamy czas, odstawiamy na 5-10 minut.
  • Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką.
  • Łyżką wazową nabieramy porcje ciasta i rozprowadzamy po dnie patelni. Smażymy naleśniki po około 2 minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Układamy w stosik na dużym talerzu.
  • NADZIENIE: Banany kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Lekko przestudzone lub zimne naleśniki smarujemy serkiem waniliowym. Na połowie każdego naleśnika rozkładamy plasterki bananów. Składamy na pół, a następnie na ćwiartki.
  • Przed samym podaniem krótko podgrzewamy na patelni posmarowanej masłem.
  • Podajemy z bitą śmietaną i rozgniecionymi malinami. Można udekorować listkami mięty lub startą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz