FOCACCIA Z ZIEMNIAKAMI


Focaccia z dodatkiem ugotowanych ziemniaków ( np. pozostałych z obiadu), to jeden z moich ulubionych wypieków. Pięknie wyrasta, ładnie się rumieni, a trzymana pod przykryciem długo pozostaje świeża.  Miąższ jest sprężysty, wierzch chrupiący, a całość lekka i puszysta. 

Można przygotować ją na dwa sposoby: krótko wyrobić ciasto łyżką, przykryć i wstawić na noc do lodówki (wówczas dodajemy mniej drożdży) lub od razu dokładnie wyrobić mikserem i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. 

Focaccia pieczona w mniejszej blaszce, będzie wyższa i będzie piekła się dłużej, w dużej blaszce, np. z wyposażenia piekarnika, będzie miała więcej chrupiącej skórki i dodatków w postaci pomidorków. Krótszy też będzie czas pieczenia. 

Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, pokrojona na kawałki i maczana w oliwie (krótko podgrzanej z rozmarynem i czosnkiem).

Focaccię można przechowywać pod przykryciem, przez około 3 dni. Przed podaniem warto podgrzać ją na suchej patelni.

 ___________________________________________
SKŁADNIKI / na blachę z wyposażenia piekarnika
  • 500 g mąki pszennej, najlepiej typ 00
  • 200 g puree z ziemniaków
  • 300 ml wody
  • 4 g suchych drożdży  (w przypadku, gdy chcemy piec tego samego dnia, ilość drożdży należy podwoić)
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
DODATKOWO: 3 łyżki oliwy, rozmaryn, pomidorki cherry
__________________________________________
WYKONANIE
  • Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, zgrubnie mieszamy łyżką, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki (lub od razu dokładnie wyrabiamy mikserem, przez około 10 minut i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny).
  • Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na 1-2 godziny do ocieplenia.
  • Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, oprószamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Nacieramy oliwą.
  • Blachę z wyposażenia piekarnika natłuszczamy oliwą i wykładamy ciasto. Naoliwionymi dłońmi rozciągamy je na wielkość formy.  
  • Na całej powierzchni ciasta układamy  połówki pomidorków koktajlowych (rozcięciem do góry) i opcjonalnie posypujemy naoliwionymi igiełkami rozmarynu. Luźno przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C z termoobiegiem.
  • Wstawiamy focaccię do piekarnika i pieczemy 15 minut, do zrumienienia. W mniejszej blaszce focaccia będzie piekła się dłużej.
  • Jeszcze ciepłą polewamy oliwą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz