JAGLANE PULPETY PO TOSKAŃSKU

Delikatne, wegetariańskie pulpety, w kremowym  sosie z suszonych pomidorów i szpinaku. Podałam je z makaronem spaghetti , ale równie dobrze bedą z ziemniaczkami puree. Bardzo ważne jest dokładne odparowanie kaszy i soczewicy przed formowaniem pulpetów. Najlepiej zrobić to dzień przed planowanym podaniem. Po ostudzeniu masa powinna być tak sztywna, że można ją kroić nożem.

-------------------------------------------------

 SKŁADNIKI / 4 PORCJE

PULPETY

  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 por (tylko biała i jasnozielona część) lub cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 ml bulionu warzywnego lub wody
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól, pieprz
SOS Z SUSZONYCH POMIDORÓW
  • 8 kawałków suszonych pomidorów z oliwy/oleju 
  • 4 ząbki czosnku
  • 25 g masła
  • 2 łyżki oliwy lub oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
  • 70 ml białego wytrawnego wina
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • garść listków świeżego szpinaku
  • sól, pieprz
  • opcjonelnie: parmezan
DO PODANIA: makaron, np. spaghetti, ryż, ziemniaczki puree
__________________________________________
WYKONANIE
  • PULPETY: Por dokładnie płuczemy i kroimy w plasterki. Cebulę - jeśli używamy - drobno siekamy. Czosnek ścieramy na tarce. Listki i łodyżki natki pietruszki siekamy.
  • W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy por lub cebulę i smażymy, często mieszając przez 5 minut, na średnim ogniu. 
  • Dodajemy czosnek, łodyżki natki pietruszki, kaszę jaglaną i soczewicę. Smażymy 1 minutę i zalewamy gorącym bulionem lub wodą. Gotujemy 12-14 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty. W czasie gotowania nie otwieramy garnka i nie mieszamy. Odstawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem do całkowitego ostygnięcia. Jeśli mamy czas, wstawiamy do lodówki (można na noc).
  • Zimną kaszę i soczewicę spulchniamy widelcem, dodajemy posiekane listki pietruszki, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa nie jest zwarta i kleista, można ją lekko rozmiksować ją w malakserze.
  • Z powstałej masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w oliwie i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, aż będą ładnie zrumienione.
  • SOS TOSKAŃSKI: Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Szpinak myjemy i dokładnie osuszamy. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
  • Na patelnię wkładamy masło oraz oliwę/olej. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy 2 minuty. Dodajemy pokrojone suszone pomidory. Zwiększamy płomień do dużego i dolewamy wino. Odparowujemy 1 minutę i dolewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Zagotowujemy i dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny (można więcej, jeśli lubimy) oraz szpinak. Gotujemy 1 minutę i odstawiamy z ognia. Gęstość sosu regulujemy bulionem lub wodą.
  • Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, skórką otartą z cytryny i opcjonalnie parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz