Focaccia z dodatkiem ugotowanych ziemniaków ( np. pozostałych z obiadu), to jeden z moich ulubionych wypieków. Pięknie wyrasta, ładnie się rumieni, a trzymana pod przykryciem długo pozostaje świeża. Miąższ jest sprężysty, wierzch chrupiący, a całość lekka i puszysta.
Można przygotować ją na dwa sposoby: krótko wyrobić ciasto łyżką, przykryć i wstawić na noc do lodówki (wówczas dodajemy mniej drożdży) lub od razu dokładnie wyrobić mikserem i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Focaccia pieczona w mniejszej blaszce, będzie wyższa i będzie piekła się dłużej, w dużej blaszce, np. z wyposażenia piekarnika, będzie miała więcej chrupiącej skórki i dodatków w postaci pomidorków. Krótszy też będzie czas pieczenia.
Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, pokrojona na kawałki i maczana w oliwie (krótko podgrzanej z rozmarynem i czosnkiem).
Focaccię można przechowywać pod przykryciem, przez około 3 dni. Przed podaniem warto podgrzać ją na suchej patelni.
___________________________________________
SKŁADNIKI / na blachę z wyposażenia piekarnika- 500 g mąki pszennej, najlepiej typ 00
- 200 g puree z ziemniaków
- 300 ml wody
- 4 g suchych drożdży (w przypadku, gdy chcemy piec tego samego dnia, ilość drożdży należy podwoić)
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
DODATKOWO: 3 łyżki oliwy, rozmaryn, pomidorki cherry
__________________________________________
WYKONANIE
- Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, zgrubnie mieszamy łyżką, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki (lub od razu dokładnie wyrabiamy mikserem, przez około 10 minut i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny).
- Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na 1-2 godziny do ocieplenia.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, oprószamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Nacieramy oliwą.
- Blachę z wyposażenia piekarnika natłuszczamy oliwą i wykładamy ciasto. Naoliwionymi dłońmi rozciągamy je na wielkość formy.
- Na całej powierzchni ciasta układamy połówki pomidorków koktajlowych (rozcięciem do góry) i opcjonalnie posypujemy naoliwionymi igiełkami rozmarynu. Luźno przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C z termoobiegiem.
- Wstawiamy focaccię do piekarnika i pieczemy 15 minut, do zrumienienia. W mniejszej blaszce focaccia będzie piekła się dłużej.
- Jeszcze ciepłą polewamy oliwą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz