Pyszne, kolorowe i zdrowe danie z makaronu oraz zielonej emulsji ze świeżego szpinaku. Podane z charakterystycznymi dla kuchni włoskiej dodatkami: burratą, bazylią i pomidorkami cherry. Nie gotujcie sosu zbyt długo, gdyż straci intensywną barwę. Pomidorki można pokroić na połówki i serwować bez podpiekania.
_____________________________________________________________
SKŁADNIKI / 2 PORCJE
- 140 g makaronu, np fusilli, bucatini
- 1 mała niewoskowana cytryna
- 50 g tartego parmezanu
- 5 łyżek oliwy
- garść listków bazylii
- 100 g listków szpinaku, opłukanych
- Sól, pieprz
- 40 g łuskanych pistacji
- 2 ząbki czosnku, obrane
- 150 ml śmietany 30 %
DO PODANIA: burrata ( najlepiej w temperaturze pokojowej), konfitowane pomidorki cherry*, pokruszone pistacje, listki bazylii
________________________________________________________________
WYKONANIE
- Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowujemy 1/2 szklanki wody z gotowania. Odcedzamy
- Cytrynę myjemy i osuszamy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
- Szpinak, pistacje, bazylię, oliwę, sok z cytryny, parmezan i czosnek blendujemy na gładką pastę. Doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy śmietankę i ponownie krótko blendujemy.
- W rondelku zagotowujemy pesto i 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu. Dodajemy makaron i chwilę razem podgrzewamy. W razie potrzemy można dodać więcej wody z gotowania.
- Serwujemy w głębokich talerzach, z połówką burratty, listkami bazylii, pokruszonymi pistacjami, skórką z cytryny i konfitowanymi pomidorkami
*Pomidorki cherry umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Polewamy oliwą, nacieramy miodem, startym czosnkiem, solą, pieprzem i suszonym oregano. Skrapiamy octem balsamicznym i pieczemy 20 minut w 200 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz