Pyszny mazurek o smaku solonego karmelu. Na kruchutkim delikatnym spodzie, z drobno pokrojonymi suszonymi daktylami, cieniutkimi wiórkami czekolady i odrobiną płatków soli.
Wszystkie smaki świetnie do siebie pasują (sól idealnie współgra ze słodyczą karmelu), a całość pięknie prezentuje się na stole.
Solony karmel przygotowuje się dość łatwo. Ważne, aby nie mieszać gotującego się cukru i robić to długo na malutkim ogniu. Pod koniec, gdy cukier lekko zbrązowieje wystarczy potrząsnąć garnkiem, dodać śmietankę oraz masło i chwilę pogotować.
Ciasto można przygotować z wyprzedzeniem.
-----------------------------------------
SKŁADNIKIKRUCHE CIASTO
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 2 żółtka lub 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- mała szczypta soli
SOLONY KARMEL
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 250 ml śmietanki 30%
- 50 g masła
- szczypta soli morskiej
DODATKOWO: sól w płatkach lub gruba sól lekko ugnieciona w moździerzu, 130 g świeżych lub suszonych daktyli bez pestek, 50 g gorzkiej czekolady
WYKONANIE
- Daktyle kroimy w drobną kostkę.
- KRUCHY SPÓD:Wszystkie składniki miksujemy do otrzymania gładkiego ciasta. Formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki.
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C, bez termoobiegu.
- Zimne ciasto układamy na arkuszu papieru do pieczenia, przykrywamy folią spożywczą i rozwałkowujemy na placek o wymiarach 20x30 cm (lub nieco większy). Odklejamy folię i razem z papierem przenosimy do formy (można położyć na blaszce z wyposażenia piekarnika).
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 17-20 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy na blat i zostawiamy w formie do całkowitego wystygnięcia.
- WIÓRKI CZEKOLADY: Czekoladę roztapiamy na minimalnym ogniu lub w kąpieli wodnej , cały czas mieszając. Odstawiamy z ognia, wylewamy na marmurową deskę i rozprowadzamy cienką warstwą. Wstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki.
- Przed samym użyciem, ostrym nożem ustawionym prostopadle do deski ścieramy/strugamy wiórki. Wykładamy na wierzch gotowego mazurka.
- SOLONY KARMEL: do rondelka wsypujemy cukier i dodajemy wodę. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy 15 minut (u mnie najmniejsza moc małego palnika). Przez pierwsze 2 minuty kilka razy mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką), później gotujemy bez mieszania. Na 5 minut przed końcem gotowania, kiedy karmel zacznie brązowieć, można kilka razy potrząsnąć rondelkiem.
- Dolewamy śmietankę i dodajemy masło. Zagotowujemy i gotujemy 10-12 minut, aż karmel się rozpuści a sos lekko zgęstnieje (dodatkowo zgęstnieje po ostygnięciu).
- Odstawiamy z ognia, dodajemy pokrojone daktyle i szczyptę soli morskiej. Mieszamy., zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
- Wykładamy na upieczony spód, posypujemy wiórkami czekolady i płatkami soli. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia (najlepiej w chłodnym miejscu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz