Dalgona coffee zwana też fluffy coffee lub whipped coffee, to słodka kawa która jest równocześnie szybkim deserem. To nic innego jak gęsta, lepka i równocześnie lekka pianka z kawy rozpuszczalnej ubitej w równych proporcjach z cukrem i wodą. Serwujemy ją na gorącym lub zimnym mleku. Najlepiej w przezroczystych szklaneczkach.
Kawowa, delikatna i puszysta piana jest wyjątkowo stabilna i długo unosi się na powierzchni mleka.
Nie tylko efektownie wygląda, ale łatwo się ją robi i przede wszystkim świetnie smakuje.
Kto nie próbował, niech koniecznie spróbuje.
____________________________________
SKŁADNIKI / 2 PORCJE
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, użyłam takiej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki bardzo gorącej wody
- 400 ml mleka / gorącego lub zimnego
______________________________________
WYKONANIE
- W średniej wielkości misce mieszamy kawę z cukrem i gorącą wodą, a następnie ubijamy mikserem lub rózgą na jedwabiście gładki krem.
- Opcjonalnie, można dodać 1-2 łyżeczki likieru kawowego.
- Do dwóch szklanek, w równych porcjach wlewamy gorące lub zimne mleko, a następnie łyżką wykładamy ubity krem z kawy.
- Podajemy od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz