Kremowa i pełna smaku kanapkowa pasta z wędzonej makreli, kremowego twarożku i filecików anchovies.
Doprawiona startym czosnkiem i opcjonalnie także czerwonym pieprzem oraz świeżą kolendrą.
Znakomity zamiennik wędlin na kanapkach.
Można przechowywać do 2 dni w lodówce.
Wędzoną makrelę z powodzeniem można zastąpić inną wędzoną rybą, np. pstrągiem. Można także użyć odsączonego z zalewy tuńczyka z puszki lub ze słoiczka. Zamiast twarożku sprawdzi się miękkie masło, które odpowiednio wcześnie należy wyjąć z lodówki i zostawić na blacie do ocieplenia.
- 250 g makreli wędzonej (waga przed oczyszczeniem) lub tuńczyka z puszki
- 100- 150 g kremowego twarożku, np. Almette, Philadelphia lub 75 g miękkiego masła
- 2-3 fileciki anchovies
- 1 ząbek czosnku
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
DODATKOWO: czerwony pieprz, świeża kolendra
WYKONANIE
- Makrelę oczyszczamy z ości i skóry. Przekładamy do pojemnika rozdrabniacza.
- Dodajemy twarożek lub miękkie masło, fileciki Anchois oraz starty na tarce czosnek. Doprawiamy solą (nie za dużo, bo fileciki są słone) i pieprzem. Rozdrabniamy na gładką pastę, przekładamy do salaterki.
- Schładzamy w lodówce. Podajemy z pieczywem.
- Przed podaniem posypujemy czerwonym pieprzem i świeżą kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz