KANAPKOWA PASTA RYBNA Z ANCHOVIES


Kremowa i pełna smaku kanapkowa pasta z wędzonej makreli, kremowego twarożku i filecików anchovies. 
Doprawiona startym czosnkiem i opcjonalnie także czerwonym pieprzem oraz świeżą kolendrą.
Znakomity zamiennik wędlin na kanapkach.
Można przechowywać do 2 dni w lodówce.
Wędzoną makrelę z powodzeniem można zastąpić inną wędzoną rybą, np. pstrągiem. Można także użyć odsączonego z zalewy tuńczyka z puszki lub ze słoiczka. Zamiast twarożku sprawdzi się miękkie masło, które odpowiednio wcześnie należy wyjąć z lodówki i zostawić na blacie do ocieplenia.

SKŁADNIKI / 4 PORCJE
  • 250 g makreli wędzonej (waga przed oczyszczeniem) lub tuńczyka z puszki 
  • 100- 150 g kremowego twarożku, np. Almette, Philadelphia lub   75 g miękkiego masła
  • 2-3 fileciki anchovies
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
DODATKOWO: czerwony pieprz, świeża kolendra
WYKONANIE
  • Makrelę oczyszczamy z ości i skóry. Przekładamy do pojemnika rozdrabniacza. 
  • Dodajemy twarożek lub miękkie masło, fileciki Anchois oraz starty na tarce czosnek. Doprawiamy solą (nie za dużo, bo fileciki są słone) i pieprzem. Rozdrabniamy na gładką pastę, przekładamy do salaterki.
  • Schładzamy w lodówce. Podajemy z pieczywem.
  • Przed podaniem posypujemy czerwonym pieprzem i świeżą kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz