Filety z kurczaka pokrojone na małe kawałki, smażone w panierce z mąki, a następnie krótko gotowane w kleistym, lekko pikantnym sosie na bazie ketchupu.  Składniki na tę potrawę znajdziecie w większości dużych supermarketów. 
SKŁADNIKI / 2-3 Porcje
- 2 filety z kurczaka (2x150 g)
 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 1 jajko
 - 3 łyżki mąki pszennej wymieszanej z 1 łyżeczką słodkiej papryki, 1 łyżeczką suszonego czosnek
 - olej do smażenia
 
- 4 ząbki czosnku
 - 2 łyżki oleju
 - Po 3 łyżki: sosu sojowego, oleju sezamowego, słodkiego sosu chili
 - 5 łyżek ketchupu
 - opcjonalnie: 1/2 łyżeczki pasty gochujang
 
DO PODANIA: ugotowany ryż, uprażony na suchej patelni sezam, posiekany szczypiorek
                                                                             
WYKONANIE
- Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon i kostek. Kroimy w dużą kostkę 2x2 cm. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut do zamarynowania.
 
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki lub ścieramy na tarce.
 - W szerokim garnku, na średnim ogniu, rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy 5 minut, często mieszając, aż cebula będzie szklista i miękka. Nie rumienimy.
 - Dodajemy pozostałe składniki sosu i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia i przed dodaniem obsmażonych kurczaków ponownie zagotowujemy (sos powinien lekko "mrugać").
 
- Do jednego talerza wsypujemy mąkę ziemniaczaną, do drugiego wbijamy jajko i roztrzepujemy. Do trzeciego talerza wsypujemy mąkę pszenną z przyprawami.
 
- Na patelni rozgrzewamy 1-2 cm warstwę oleju.
 
- Kawałki kurczaka obtaczamy kolejno w mące ziemniaczanej, jajku i mące pszennej.
 
- Kładziemy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na rumiano. Przekładamy do garnka z sosem i gotujemy 5 minut, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
 
- Podajemy z ugotowanym ryżem. Przed podaniem posypujemy sezamem i szczypiorkiem.
 


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz