Miękkie, puszyste i leciutkie ciasto dyniowo-czekoladowe. Z domową polewą czekoladową. Świetnie smakuje do herbaty, kawy, czy mleka. Pięknie wygląda i jest proste do zrobienia. Bez konieczności użycia miksera i ubijania składników. Samo ciasto szybko się robi, ale wymaga użycia puree z miąższu dyni, którą wcześniej należy upiec i zmiksować. Dynię kroimy na większe kawałki i pieczemy ze skórką, około 30 minut w 200 stopniach, bez termoobiegu, aż wbity widelec gładko zagłębi się w miąższu. Polecam na chłodne jesienne popołudnia.
----------------------------------------------------------------------------------
SKŁADNIKI
- 250 g puree z dyni
 - 3 jajka
 - 4 pełne łyżki jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru lub kwaśnej śmietany
 - 125 g masła, roztopionego
 - 200 g (1 szklanka) cukru
 - 2 łyżeczki proszku dopieczenia
 - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
 - 250 g mąki pszennej
 - po 1 płaskiej łyżeczce zmielonego cynamonu i imbiru
 - szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
 - 30 g gorzkiego kakao
 
POLEWA CZEKOLADOWA
- 50 g masła
 - 50 g cukru
 - 2 łyżki gorzkiego kakao
 - 2 łyżki wody
 
  WYKONANIE
- Puree z dyni, jajka i jogurt wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia.
 - Masło kroimy w kostkę i roztapiamy w rondelku, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
 
- Formę z kominem o średnicy około 23 cm dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąką.
 - Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C, bez termoobiegu.
 
- W większej misce mieszamy 2 łyżki jogurtu z 1 łyżeczką sody oczyszczonej. Odstawiamy na 5 minut do napęcznienia.
 - Dodajemy puree z dyni, jajka i cukier. Mieszamy rózgą lub łyżką do połączenia.
 - Dodajemy rozpuszczone masło i ponownie mieszamy.
 
- Do większej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy z cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową.
 
- Mokre składniki dodajemy do suchych i delikatnie mieszamy, do połączenia składników.
 - Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy pozostałe 2 łyżki jogurtu i kakao. Krótko mieszamy, do połączenia.
 - Na spód formy na przemian wykładamy łyżkę masy jasnej i ciemnej. Patyczkiem do szaszłyków zakreślamy w cieście ósemki, by uzyskać efekt marmurka.
 - Pieczemy około 45 minut , do suchego patyczka.
 - Zostawiamy w formie do lekkiego przestygnięcia. Boki obkrajamy nożykiem, odpinamy obręcz i ostrożnie wyjmujemy ciasto spodem do góry. Kładziemy na kratce. Dekorujemy polewą.
 
- POLEWA: W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy pokrojone w kostkę masło. dodajemy cukier i wodę. Zagotowujemy i gotujemy 1-2 minuty, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstawiamy z ognia, mieszamy z kakao.
 



Nie wiem czy już jestem tak ślepa albo nie umiem czytać czy faktycznie tego nie ma, ale nie mogę znaleźć w składnikach ile ma być puree z dyni
OdpowiedzUsuńJa też szukam :) Widze dwa razy mąkę ale dyni nie
Usuń