MAŚLANE CIASTECZKA KAKAOWE



Bardzo kruche i bardzo cieniutkie ciasteczka maślano-kakaowe. Pachnące, delikatne i rozpływające się w ustach. Szybko się je przygotowuje, z podstawowych składników, bez skomplikowanych zabiegów i technik, a jeśli trzeba, także bez użycia miksera. To jeden z tych przepisów, w których przy minimum wysiłku otrzymujemy maksimum smaku.

Ciasteczka sprawdzą się na deser i na przyjęcia, nie tylko dla dzieci. Ułożone w stosik i zapakowane w celofan, będą świetnym prezentem lub niespodzianką dla przyjaciół i znajomych. Można zrobić z nich nawet spód do sernika.

-----------------------------------------------------

SKŁADNIKI

  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 50 g cukru/cukru pudru
  • 100 g masła, zimnego
  • 3 łyżki zimnej wody 
OPCJONALNIE: 2 łyżki melasy lub cukru trzcinowego
          _____________________________________________
WYKONANIE
  • Do miski przesiewamy mąkę i kakao. Dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło. Miksujemy lub rozdrabniamy palcami, do połączenia składników. 
  • Na koniec dodajemy 3 łyżki wody i zagniatamy gładkie ciasto.
  • Blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C., bez termoobiegu.
  • Ciasto przenosimy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na cieniutki placek, o grubości około 3 mm. Posypujemy melasą lub brązowym cukrem i rozwałkowujemy na grubość 2 mm.
  • Foremką lub np. literatką wycinamy kształt ciasteczek i ostrożnie przenosimy na blachę (ja pomagałam sobie cieniutką, stalową łopatką do ciasta), zachowując odstępy. Można podziurkować widelcem.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut, w zależności od grubości ciasteczek.
  • Zostawiamy na blaszce do lekkiego przestygnięcia. Wycinamy i pieczemy kolejną partię ciastek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz