CLOTTED CREAM



Clotted crem to rodzaj smarowidła, które tradycyjnie podaje się w Anglii w porze herbaty, jako dodatek do słodkich bułeczek. Powstaje z pieczenia  gęstej, koniecznie niepasteryzowanej śmietany, o zawartości tłuszczu 55%. W  mojej, lżejszej i łatwiejszej wersji przygotujecie clotted cream z miękkiego masła ubitego z mascarpone i tłustą śmietanką. Opcjonalnie także z dodatkiem miodu lub cukru pudru. Takie masełko ma bogaty smak i ciekawą, lekką konsystencję. Z łatwością daje rozsmarowywać się na pieczywie, nawet od razu po wyjęciu z lodówki. Można podać je jako dodatek do rogalików i bułeczek śniadaniowych. Najlepiej z dodatkiem domowych powideł, konfitur, dżemów.

________________________________

 SKŁADNIKI

  • 75 g miękkiego masła
  • 100 g mascarpone
  • 50 ml śmietany 30%
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu/cukru pudru
________________________________
WYKONANIE
  • Masło miksujemy z miodem lub cukrem, jeśli używamy, na jasny, puszysty krem, przez około 7 minut. 
  • Dodajemy mascarpone oraz śmietankę i ubijamy do uzyskania gładkiego kremu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz