WUZETKA


Nie za słodkie, pysznie kakaowe ciasto biszkoptowe, z grubą warstwą bitej śmietany i czekoladowym ganache. Nasączone mocną herbatą z likierem i posmarowane grubą warstwą powideł. Ciasto jest lekkie, nieprzesłodzone i zjedzenie nawet dużej porcji nie jest problemem😉
________________________________________
SKŁADNIKI/ forma 20x30 cm
BISZKOPT
  • 7 jajek (M) / białka i żółtka oddzielnie
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 50 g (1/2 szklanki) kakao 
BITA ŚMIETANA
  • 800 ml śmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ziarenka wyłuskane z laski wanilii
NASĄCZENIE: 200 ml czarnej herbaty plus 1/4 szklanki amaretto/ soku z ćwiartki cytryny/ malibu
PRZEŁOŻENIE: 290 g powideł śliwkowych 
GANACHE CZEKOLADOWY: 200 ml śmietany 30%, 180-200 g deserowej czekolady
(54%)
________________________________________
WYKONANIE
  • BISZKOPT: Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia.  Białka dokładnie oddzielamy od żółtek.
  • Formę o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C, bez termoobiegu.
  • Mąkę i kakao przesiewamy do miski.
  • Białka ubijamy na lekko sztywna pianę. Cały czas miksując dosypujemy po 1 łyżce cukru, kolejną porcję dodając, gdy poprzednia połączy się z masą. Na koniec piana powinna być gęsta, sztywna i lśniąca.
  • Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po 1 żółtku. Wyłączamy mikser i w 2-3 partiach dodajemy przesianą mąkę z kakao. Mieszamy rózgą/ szpatułką (np. kreśląc ósemki), tak, by nie zniszczyć delikatnej piany. 
  • Masę wykładamy do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczmy 25 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy na blat i zostawiamy w formie do ostygnięcia. 
  • BITA ŚMIETANA: Wszystkie składniki umieszczamy w dzieży miksera i ubijamy na średnich obrotach miksera, przez około 5 minut, do otrzymania gęstego, puszystego kremu.*
  • CZEKOLADOWY GANACHE: W rondelku zagotowujemy śmietankę, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Odstawiamy na 1 minutę, mieszamy do połączenia składników. 
  • PRZEŁOŻENIE: Biszkopt kroimy na 2 blaty. Dolny skrapiamy połową nasączenia i łyżką wykładamy porcje powideł delikatnie je rozsmarowując.
  •  W podobny sposób, na warstwę powideł, wykładamy ubitą śmietankę i przykrywamy drugim blatem ciasta. Nasączamy pozostałą herbatą  i równą warstwą rozprowadzamy ciepły czekoladowy ganache .
*Można odłożyć 1 szklankę ubitej śmietanki do dekoracji każdej porcji ciasta (wycisnąć rozetki korzystając z rękawa cukierniczego).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz