KORZENNE CIASTO JOGURTOWE

Puszyste i wilgotne korzenne ciasto jogurtowe. Trzymane pod przykryciem będzie dobre nawet przez tydzień. Sprawdzi się jako słodkie co nieco do herbaty lub przekąska do pracy. Przygotowując je pamiętajmy o dwóch zasadach: jajka i jogurt powinny mieć temperaturę pokojową, a składniki suche mieszamy z mokrymi, krótko i delikatnie - tylko do połączenia.

-----------------------------------------

 SKŁADNIKI

  • 200 g  masła, miękkiego
  • 150 g ciemnego cukru trzcinowego (lub z melasy)
  • 150 g jasnego cukru trzcinowego (lub zwykłego, białego)
  • 4 jajka (M)
  • 120 g jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
LUKIER: 2/3 szklanki cukru pudru utartego z 3 łyżkami soku z pomarańczy lub likieru cointreau (można dodać łyżkę kandyzowanej skórki z pomarańczy)
WYKONANIE
  • Jajka i jogurt i masło wyjmujemy wcześniej z lodówki  i zostawiamy na blacie, do ocieplenia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu. Formę z kominem o średnicy 22-23 cm lub keksówkę  o długości 25 cm. smarujemy masłem i oprószamy mąką.
  • W dzieży miksera, przez około 7 minut, ucieramy miękkie masło z cukrem i skórką z pomarańczy.
  • W misce lekko ubijamy/roztrzepujemy jajka z jogurtem.
  • Do drugiej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy z przyprawą piernikową.
  • W małej miseczce sodę zalewamy octem.
  • Kiedy masa maślana zwiększy objętość i będzie gładka, zmniejszamy obroty miksera i w 3 partiach, na przemian dodajemy mąkę i masę jajeczną. Na koniec dolewamy rozpuszczoną sodę.
  • Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 35 minut w formie z kominem lub 45 minut w keksówce, do suchego patyczka.
  • Wyjmujemy na kratkę i gdy lekko przestygnie, ale wciąż będzie ciepłe, polewamy lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz