TOFU PULPETY PO TOSKAŃSKU

Małe pulpeciki z tofu, w kremowym sosie ze śmietanki, białego wina i suszonych pomidorów. Proste i pyszne. Najlepsze z makaronem lub kluskami, np. śląskimi, czy gnocchi.

------------------------------------- 

SKŁADNIKI / 2 PORCJE

PULPETY

  • 1/2 opakowania tofu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka /pół małej cebuli /kawałek pora
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • 1 łyżka bułki tartej/ mąki, np. gryczanej/ ugotowanej kaszy, np. jaglanej
  • PRZYPRAWY: sól, świeżo mielony czarny pieprz, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka musztardy
SOS TOSKAŃSKI
  • 4 duże kawałki suszonych pomidorów, pokrojonych w paski
  • 1 duży ząbek czosnku, pokrojony na cienkie plasterki
  • garść świeżego szpinaku, umytego i osuszonego
  • 10 g masła
  • 20 ml białego wytrawnego wina lub wódki
  • 150 ml śmietany 30%
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
DO PODANIA: ugotowany ryż, ziemniaczki, makaron, np. fetucinne, tarty parmezan
WYKONANIE
  • PULPETY:Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy 5 minut, na średnim ogniu, na 1 łyżce oleju, często mieszając. Przekładamy do malaksera, dodajemy pokrojone tofu oraz przyprawy i bułkę tartą. Rozmiksowujemy na gładką, kleistą masę*. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy. Gdyby masa była niezbyt zwarta, można dosypać więcej mąki i dokładnie wymieszać.
  • Nabieramy po 2 łyżeczki masy i w dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy na średnim ogniu, na 1 łyżce oleju, przez około 5 minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią, tak by pulpety równomiernie się zrumieniły. Odkładamy na talerz.
  • SOS:Na tej samej patelni rozpuszczamy 10 g masła. Dodajemy czosnek i suszone pomidory. Smażymy 2 minuty. Dolewamy wino, a po chwili także śmietankę. Doprawiamy, zagotowujemy i dodajemy listki szpinaku oraz pulpety. Podgrzewamy 2 -3 minuty, co chwilę mieszając. Odstawiamy z ognia i podajemy z wybranymi dodatkami. Posypujemy parmezanem.
*Wszystkie składniki można przełożyć do miseczki i dokładnie rozgnieść widelcem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz