Puszyste i wilgotne korzenne ciasto jogurtowe. Trzymane pod przykryciem będzie dobre nawet przez tydzień. Sprawdzi się jako słodkie co nieco do herbaty lub przekąska do pracy. Przygotowując je pamiętajmy o dwóch zasadach: jajka i jogurt powinny mieć temperaturę pokojową, a składniki suche mieszamy z mokrymi, krótko i delikatnie - tylko do połączenia.
-----------------------------------------
SKŁADNIKI
- 200 g masła, miękkiego
- 150 g ciemnego cukru trzcinowego (lub z melasy)
- 150 g jasnego cukru trzcinowego (lub zwykłego, białego)
- 4 jajka (M)
- 120 g jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
LUKIER: 2/3 szklanki cukru pudru utartego z 3 łyżkami soku z pomarańczy lub likieru cointreau (można dodać łyżkę kandyzowanej skórki z pomarańczy)
WYKONANIE
- Jajka i jogurt i masło wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie, do ocieplenia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu. Formę z kominem o średnicy 22-23 cm lub keksówkę o długości 25 cm. smarujemy masłem i oprószamy mąką.
- W dzieży miksera, przez około 7 minut, ucieramy miękkie masło z cukrem i skórką z pomarańczy.
- W misce lekko ubijamy/roztrzepujemy jajka z jogurtem.
- Do drugiej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy z przyprawą piernikową.
- W małej miseczce sodę zalewamy octem.
- Kiedy masa maślana zwiększy objętość i będzie gładka, zmniejszamy obroty miksera i w 3 partiach, na przemian dodajemy mąkę i masę jajeczną. Na koniec dolewamy rozpuszczoną sodę.
- Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 35 minut w formie z kominem lub 45 minut w keksówce, do suchego patyczka.
- Wyjmujemy na kratkę i gdy lekko przestygnie, ale wciąż będzie ciepłe, polewamy lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz