WŁOSKIE CIASTKA KORZENNE

Lukrowane ciasteczka z dodatkiem gorzkiej czekolady i miodu. Z całym mnóstwem dobrych dodatków, jak skórka otarta z pomarańczy i namoczone w brandy rodzynki .

------------------------------------

 SKŁADNIKI / 18 sztuk

  • 100 g rodzynek
  • 30 ml brandy/whisky/rumu
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 1 jajko (M)
LUKIER
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
WYKONANIE
  • Masło wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia. 
  • Rodzynki zalewamy alkoholem i odstawiamy na 30 minut do napęcznienia. Czekoladę ścieramy an tarce o dużych oczkach.
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy kakao, przyprawę piernikową i startą czekoladę. Mieszamy.
  • W drugiej misce ucieramy miękkie masło z cukrem, miodem oraz skórką pomarańczową i cytrynową, przez około 7 minut, na jasną, puszystą masę.
  • Dodajemy jajko i miksujemy 1 minutę. Dodajemy suche składniki oraz rodzynki wraz z alkoholem, w którym się moczyły. Mieszamy, aż składniki się połączą. 
  • Ciasto dzielimy na kawałki o wadze 40 g i w dłoniach formujemy kulki. Układamy w zamykanym pojemnik i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu.
  • Wyjmujemy 9 kulek i układamy je na blaszce z wyposażenia piekarnika, zachowując odstępy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.
  • Wyjmujemy  i zostawiamy na 5 minut, aż lekko stwardnieją. Przekładamy na kratkę i pieczemy drugą partię ciastek.
  • Jeszcze ciepłe ciastka dekorujemy lukrem (cukier puder roztarty z sokiem z cytryny) i kandyzowaną skórką z pomarańczy.
źródło przepisu: "Jerozolima" Yotam Ottolenghi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz