ARANCINI ZERO WASTE

Arancini to typowe sycylijskie danie - kulki z ryżu, nadziewane farszem i smażone w głębokim tłuszczu Ich nazwa pochodzi od wyglądu przypominającego pomarańczę, po włosku arancia. Tradycyjnie przygotowuje się je z ryżu odmiany arborio, który gotuje się jak risotto, a następnie dokładnie studzi, formuje, panieruje i smaży. Gotując w myśl zasady zero waste, tym razem przygotowałam je z ryżu pozostałego z obiadu (ugotowanego tradycyjną metodą). Jako farsz sprawdzą się właściwie wszystkie ulubione dodatki, np. mozzarellę, suszone pomidory, oliwki. Gotowe arancini można podawać na wiele sposobów, na półmisku wraz z innymi przekąskami, z sałatkami lub w towarzystwie zimnych dipów, np. czosnkowego i ciepłych sosów, np. pomidorowego.

------------------------------------------------------

SKŁADNIKI/11 sztuk

  • 380 g (3 szklanki) ugotowanego ryżu
  • 50 g tartego parmezanu
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
FARSZ: 125 g małych kulek białej mozzarelli lub 1 kulka dużej, pokrojona na 11 kostek.
PANIERKA: 2 jajka, 20 g bułki tartej
WYKONANIE
  • Mozzarellę odsączamy i dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach.
  • Ryż wkładamy do miski i mieszamy z jajkami, parmezanem i przyprawami. Przekładamy do malaksera  i krótko rozmiksowujemy, na niezbyt gładką, kleistą masę. 
  • Nabieramy po 45 g (1 pełnej łyżce) masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy placuszek. Na środek kładziemy kulkę lub kawałek mozzarelli, zlepiamy brzegi i  formujemy kulę.
  • W niedużym rondlu o wysokich ściankach powoli rozgrzewamy olej, do głębokiego smażenia.
  • W głębokim talerzu roztrzepujemy 1 jajko ze szczyptą soli. Do drugiego naczynia wsypujemy bułkę tartą i mieszamy z 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu.
  • Każdą kulkę obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy 5 minut, na średnim ogniu, aż będą złociste. Nie należy przyspieszać procesu smażenia, gdyż arancini w środku nie zdążą się ocieplić, a ser rozpuścić. Wyławiamy łyżką cedzakową i odsączamy na papierowych ręcznikach.
  • Podajemy z sałatką winegret  lub sosem pomidorowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz