Lukrowane ciasteczka z dodatkiem gorzkiej czekolady i miodu. Z całym mnóstwem dobrych dodatków, jak skórka otarta z pomarańczy i namoczone w brandy rodzynki .
------------------------------------
SKŁADNIKI / 18 sztuk
- 100 g rodzynek
- 30 ml brandy/whisky/rumu
- 240 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 150 g gorzkiej czekolady
- 125 g miękkiego masła
- 125 g cukru
- 1 łyżka miodu
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 1 jajko (M)
LUKIER
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
WYKONANIE
- Masło wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia.
- Rodzynki zalewamy alkoholem i odstawiamy na 30 minut do napęcznienia. Czekoladę ścieramy an tarce o dużych oczkach.
- Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy kakao, przyprawę piernikową i startą czekoladę. Mieszamy.
- W drugiej misce ucieramy miękkie masło z cukrem, miodem oraz skórką pomarańczową i cytrynową, przez około 7 minut, na jasną, puszystą masę.
- Dodajemy jajko i miksujemy 1 minutę. Dodajemy suche składniki oraz rodzynki wraz z alkoholem, w którym się moczyły. Mieszamy, aż składniki się połączą.
- Ciasto dzielimy na kawałki o wadze 40 g i w dłoniach formujemy kulki. Układamy w zamykanym pojemnik i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu.
- Wyjmujemy 9 kulek i układamy je na blaszce z wyposażenia piekarnika, zachowując odstępy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.
- Wyjmujemy i zostawiamy na 5 minut, aż lekko stwardnieją. Przekładamy na kratkę i pieczemy drugą partię ciastek.
- Jeszcze ciepłe ciastka dekorujemy lukrem (cukier puder roztarty z sokiem z cytryny) i kandyzowaną skórką z pomarańczy.
źródło przepisu: "Jerozolima" Yotam Ottolenghi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz