Żurek na zakwasie, bez dodatku mięsa. Ugotowany na wywarze z jarzyn, wzbogacony wędzonym tofu i opcjonalnie także roślinną kiełbaską. Będzie równie smaczny, gdy podamy go z ugotowanym na twardo jajkiem lub pokruszoną fetą. Można dodać trochę chrzanu ze słoiczka. W wersji wegańskiej śmietankę 30% zastępujemy śmietaną wegańską lub pomijamy jej dodatek.
-----------------------------------------
SKŁADNIKI/ 6 porcji
- 1 włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, gruby plaster selera, por, cebula)
- 3 ząbki czosnku
- 1 ziemniak (można pominąć)
- 2 łyżki oliwy/oleju
- 2 litry wody (polecam dodać 2 łyżki roślinnego bulionu ze słoiczka, np. takiego)
- 1 suszony grzybek
- pęczek natki pietruszki
- 300 ml żurku/zakwasu
- 150 ml śmietany 30%
- PRZYPRAWY: 3 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 2 łyżeczki majeranku, 5 kulek czarnego pieprzu, sól, świeżo mielony czarny pieprz
- opcjonalnie: roślinna biała kiełbaska, 1/2 kostki tofu (wędzonego lub naturalnego)
WYKONANIE
- Tofu kroimy w kostkę 1x1 cm. Kiełbaskę roślinną kroimy w plasterki. Pół pęczka natki pietruszki drobno siekamy.
- Włoszczyznę obieramy, opłukujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaka obieramy. Warzywa wkładamy do garnka, dodajemy 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy i stawiamy na średnim ogniu. Podsmażamy 7 minut, co jakiś czas mieszając, aż warzywa przyrumienią się i zaczną pachnieć.
- Dodajemy suszonego grzybka, wszystkie przyprawy (poza majerankiem) oraz pół pęczka natki pietruszki. Zagotowujemy, redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 45 minut.
- Warzywa i przyprawy wyjmujemy z zupy. Seler wkładamy do wysokiego pojemnika, dolewamy łyżkę wazową wywaru i blendujemy. Przelewamy do zupy.
- Ziemniaka, marchewkę i opcjonalnie także pietruszkę kroimy w małą kostkę.
- Zakwas wstrząsamy - i razem z pokrojonym tofu i/lub kiełbaską, jeśli używamy- dodajemy do garnka z zupą (można dodawać stopniowo, do smaku). Zagotowujemy, redukujemy płomień i gotujemy 5 minut.
- Na koniec dodajemy 1 ząbek czosnku, starty na tarce oraz suszony majeranek i pokrojone w kostkę warzywa. Dolewamy śmietankę i gotujemy jeszcze 2 minuty, licząc od zagotowania się zupy.
- Podajemy z posiekaną natką i opcjonalnie jajkiem ugotowanym na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz