Delikatne, wegetariańskie pulpety, w kremowym sosie z suszonych pomidorów i szpinaku. Podałam je z makaronem spaghetti , ale równie dobrze bedą z ziemniaczkami puree. Bardzo ważne jest dokładne odparowanie kaszy i soczewicy przed formowaniem pulpetów. Najlepiej zrobić to dzień przed planowanym podaniem. Po ostudzeniu masa powinna być tak sztywna, że można ją kroić nożem.
-------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 PORCJE
PULPETY
- 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 por (tylko biała i jasnozielona część) lub cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 500 ml bulionu warzywnego lub wody
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól, pieprz
SOS Z SUSZONYCH POMIDORÓW
- 8 kawałków suszonych pomidorów z oliwy/oleju
- 4 ząbki czosnku
- 25 g masła
- 2 łyżki oliwy lub oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
- 70 ml białego wytrawnego wina
- 250 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- garść listków świeżego szpinaku
- sól, pieprz
- opcjonelnie: parmezan
DO PODANIA: makaron, np. spaghetti, ryż, ziemniaczki puree
__________________________________________
WYKONANIE
- PULPETY: Por dokładnie płuczemy i kroimy w plasterki. Cebulę - jeśli używamy - drobno siekamy. Czosnek ścieramy na tarce. Listki i łodyżki natki pietruszki siekamy.
- W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy por lub cebulę i smażymy, często mieszając przez 5 minut, na średnim ogniu.
- Dodajemy czosnek, łodyżki natki pietruszki, kaszę jaglaną i soczewicę. Smażymy 1 minutę i zalewamy gorącym bulionem lub wodą. Gotujemy 12-14 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty. W czasie gotowania nie otwieramy garnka i nie mieszamy. Odstawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem do całkowitego ostygnięcia. Jeśli mamy czas, wstawiamy do lodówki (można na noc).
- Zimną kaszę i soczewicę spulchniamy widelcem, dodajemy posiekane listki pietruszki, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa nie jest zwarta i kleista, można ją lekko rozmiksować ją w malakserze.
- Z powstałej masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w oliwie i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, aż będą ładnie zrumienione.
- SOS TOSKAŃSKI: Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Szpinak myjemy i dokładnie osuszamy. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
- Na patelnię wkładamy masło oraz oliwę/olej. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy 2 minuty. Dodajemy pokrojone suszone pomidory. Zwiększamy płomień do dużego i dolewamy wino. Odparowujemy 1 minutę i dolewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Zagotowujemy i dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny (można więcej, jeśli lubimy) oraz szpinak. Gotujemy 1 minutę i odstawiamy z ognia. Gęstość sosu regulujemy bulionem lub wodą.
- Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, skórką otartą z cytryny i opcjonalnie parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz