TORCIK BEZOWY Z KARMELOWYM KREMEM

Najlepszy pod słońcem torcik bezowy. Podoby w smaku do Tortu Dacquoise z cukierni "Sowa", ale jak dla mnie   zdecydowanie od niego lepszy.Krucha, rozpływająca się w buzi beza oraz cudownie delikatny krem na bazie mascarpone i karmelu. Zdecydowanie polecam:-)
SKŁADNIKI
BEZA
  • 6 białek (jajka wielkości M) - powinny być w temp. pokojowej
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
KREM
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki kremu krówkowego Bonne Mamma, lub masy kajmakowej z puszki
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
WYKONANIE
  • BEZA: Białka bardzo dokładnie oddzielamy od żółtek, przekładamy do dzieży miksera i zaczynamy ubijać. Początkowo ubijamy na niskich obrotach, stopniowo zwiększając je do najwyższych.
  • Kiedy masa zrobi się lekko sztywna, ale jeszcze lejąca, zaczynamy dosypywać cukier. Cały czas ubijamy na najwyższych obrotach miksera.  Cukier dosypujemy stopniowo, łyżka po łyżce. Kolejną porcję wsypując dopiero, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą. Po dodaniu ostatniej partii cukru ubijamy jeszcze około 2-3 minuty, aby ustabilizować pianę.  Dobrze ubita piana powinna być puszysta, lekka, gładka i lśniąca, bez wyczuwalnych drobinek cukru ( można rozetrzeć odrobinę piany między palcami). 
  • Na blaszce  kładziemy arkusz papieru do pieczenia i odrysowujemy na nim dwa kręgi o średnicy ok. 22-23 cm. każdy. Na każdy krążek wykładamy 1/2 masy bezowej.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150℃. Po ok. 5 minutach zmniejszamy temp. do 120℃ bez termoobiegu i  pieczemy około 2 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki . Blaty zostawiamy do wyschnięcia - na kilka godzin lub na całą noc.
  • KREM: Mascarpone przekładamy do miski i mieszamy z masą krówkową na gładki krem. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a następnie  stopniowo i delikatnie łączymy ją z masą z serka mascarpone. Dodajemy posiekane orzechy i mieszamy szpatułką.
  • Na jeden z blatów bezowych wykładamy przygotowany krem, przykrywamy drugim blatem i na koniec oprószamy torcik cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz