GRILLOWANY ŁOSOŚ Z BAZYLIOWĄ SALSĄ


Łosoś z grilla, to szybki i łatwy sposób na przyrządzenie tej smacznej i zdrowej ryby. Ułożony na komosie ryżowej i podany z przepyszną salsą z bazylii i suszonych pomidorów smakuje po prostu nieziemsko. Wszystkie smaki fajnie ze sobą harmonizują, a danie pięknie się prezentuje.  
Pamiętajcie, aby nie grillować łososia zbyt długo, gdyż mięso tej ryby łatwo jest przesuszyć . Dobrze zgrillowany kawałek powinien mieć chrupiącą skórkę na zewnątrz i delikatny, różowy, rozpływający się w ustach środek. Polecam sprawdzać w trakcie smażenia, czy środek ryby jest sprężysty i w zależności od grubości filetu skrócić lub wydłużyć czas grillowania.
-------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje
ŁOSOŚ
  • 2 filety z łososia - ok. 250 g każdy - mogą być ze skórą
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego (można zastąpić sokiem z cytryny)
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • ¼ łyżeczki chili w proszku
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
SALSA
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • pół czerwonej papryczki chili
  • mała garść suszonych pomidorów
  • 1-2 ząbki cosnku
  • 2 łyżki oliwa z oliwek ( lub oleju ze słoiczka z pomidorami)
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego 
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • sól i pieprz
DODATKOWO: ½ szklanki komosy ryżowej (quinoa), cząstki cytryny lub limonki
WYKONANIE
  • QUINOA: Komosę wsypujemy do rondelka i zalewamy 1 szklanką wody. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy ½ łyżeczki oliwy i 1-2 łyżki soku z cytryny. Przykrywamy i gotujemy na małym gazie przez około 20 minut, lub do czasu, aż komosa wchłonie całą wodę.
  • SALSA: Wszystkie składniki salsy drobno siekamy (lub rozdrabniamy w malakserze) i przekładamy do miseczki. Wyciskamy sok z cytryny, dodać nieco oliwy i octu balsamicznego. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • ŁOSOŚ: W miseczce mieszamy 2 łyżki oliwy z 2 łyżkami octu balsamicznego i 1 łyżeczką cukru. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i chlili. 
  • Łososia polewamy marynatą i odstawiamy na minimum 30 minut.
  • Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Układamy kawałki łososia dociskając je lekko łopatką.Chodzi o to, aby na naszej rybie  utworzył się charakterystyczny dla potraw z grilla wzór. Po około 4 minutach, gdy kawałki łososia  będą usmażone do połowy, przewracamy na drugą stronę i grillujemy przez kolejne 4 minuty.
  • Na talerz wykładamy komosę ryżową formując kopczyk. Wypukła stroną łyżki robimy zagłębienie i kładziemy łososia. Na wierzchu rozkładamy przygotowaną salsę bazyliową. 
  • Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz