BESZAMEL DOSKONAŁY


Beszamel stanowi bazę wielu dań. Pyszny już sam w sobie,  z brokułami, serem, czy  kurczakiem smakuje obłędnie. Tym białym sosem, podstawowym w kuchni włoskiej, polewa się lasagne, cannelloni albo łączy z makaronami lub warzywnymi zapiekankami. Do sosu można dodać listek laurowy, sok z cytryny lub ulubione zioła. Można wzbogacić go o dodatek startego żółtego sera. W ten sposób powstanie sos serowy - idealny do warzyw ugotowanych na parze. W zależności od przeznaczenia sos można ugotować bardziej lub mniej gęsty, dodając mniej lub więcej mleka. Na przykład do LASAGNE  , którą przygotowujemy z suszonych płatów makaronu lepiej jest ugotować sos bardziej rzadki niż do np. sufletów.
SKŁADNIKI

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka 
  • sól morska
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
WYKONANIE
  • W rondelku, najlepiej z grubym dnem  podgrzewamy mąkę, dodajemy masło. Mieszamy do połączenia składników. Utrzymujemy na małym ogniu przez ok. 2 minuty nie przerywając mieszania. 
  • Stopniowo, cały czas energicznie mieszając rózgą, wlewamy mleko.  Pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał, nabierał aksamitnej konsystencji i znikną ewentualne grudki. 
  • Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje do konsystencji jogurtu i straci posmak surowej mąki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sporą szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej.
Ważne jest, aby sos mieszać dość energicznie, najlepiej przy użyciu trzepaczki do ubijania piany. Wówczas  będzie puszysty i delikatny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz