LASAGNE BOLOGNESE


Miękkie płaty makaronu przełożone pysznym i bardzo aromatycznym sosem mięsno-warzywnym. Do tego puszysty jak chmurka beszamel pachnący gałką muszkatołową.

Lasagne bolognese zawsze smakuje każdemu. Nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych, choć to dosyć czasochłonna potrawa. Jej przygotowanie najlepiej rozłożyć w czasie i na 1-2 dni przed planowanym podaniem przygotować sos bolognese, który do czasu  użycia przechowujemy w lodówce. Powinien gotować się długo i powoli pozwalając by smaki wzajemnie się przeniknęły.

Przepis na lasagne opiera się na oryginalnych przepisach kuchni włoskiej i jest przygotowany z mięsa wołowego i wieprzowego w proporcji 1:1.
Do jej przygotowania użyłam surowych płatów makaronu, których nie obgotowywałam wcześniej. Aby zapiekanka nie wyszła sucha i twarda przygotowałam nieco rzadszy sos boloński i piekłam całość w niższej temperaturze i dłużej niż podaje przepis na opakowaniu.

SKŁADNIKI na 4 porcje
SOS BOLOGNESE
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 30 g włoskiej pancetty lub boczku
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 puszka passaty pomidorowej (400 g)
  • 1 szklanka gorącego bulionu lub mleka
  • 15 płatów lasagne
  • 200 g tartego parmezanu lub 1 kulka białej mozzarelli 
  • natka pietruszki
  • sól morska, pieprz czarny, zioła prowansalskie
BESZAMEL
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • sól
  • gałka muszkatołowa
DODATKOWO: świeża bazylia
WYKONANIE
  • SOS BOLOGNESE : Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew, czosnek i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Możemy też wszystko  rozdrobnić w malakserze. 
  • Na głębokiej patelni lub w garnku podsmażamy na oliwie drobno pokrojoną pancettę oraz cebulkę i pozostałe warzywa.  Doprawiamy  i smażymy jeszcze ok 10 - 12 min. na niewielkim ogniu, często mieszając. Uważamy, aby warzywa się nie przypaliły (powinny lekko zbrązowieć).
  • Zwiększamy płomień do dużego. W trzech partiach dodajemy mięso mielone i smażymy około 10 minut. Na tym etapie niewiele mieszamy pozwalając, aby mięso przysmażyło się od dołu.
  • Gdy całe mięso się przesmaży wlewamy wino. Gotujemy 3 minuty, po czym wlewamy gorący bulion (lub mleko) wymieszany z koncentratem pomidorowym i pomidory w puszce. Całość mieszamy i przyprawiamy do uzyskania wyrazistego smaku. 
  • Dusimy pod przykryciem około 1,5 - 2,5 godziny na małym gazie.
  • BESZAMEL: W rondelku podgrzewamy mleko.
  • W drugim rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę, mieszamy i podgrzewamy całość przez około 2-3 minuty do uzyskania lekko brązowej zasmażki.
  • Stopniowo cały czas mieszając zaczynamy dolewać gorące mleko. 
  • Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze 30 sekund i zdejmujemy rondel z ognia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ bez termoobiegu.
  • Żaroodporną foremkę o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem.
  • Na dno naczynia wylewamy nieco sosu beszamelowego i układamy  pierwszą warstwę płatów lasagne ( mogą nieznacznie na siebie zachodzić).
  • Następnie kolejno wykładamy porcje sosu bolońskiego, sosu beszamelowego i posypujemy parmezanem lub pokruszoną mozzarellą. Powtarzamy jeszcze 4-krotnie.
  • Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron polany sosem bolońskim, beszamelem i posypany parmezanem.
  • Pieczemy 45 min. w temp 175℃ bez  termoobiegu.
  • W połowie pieczenia lasagne możemy przykryć folią aluminiową. 
  • Po upieczeniu warto zostawić lazanię na ok. 5 min, aby odpoczęła i lekko stężała.
  • Przed podaniem posypujemy listkami świeżej bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz