Bułeczki nie są trudne do zrobienia, lecz jak każde ciasto drożdżowe potrzebują nieco czasu na wyrośnięcie. Jednak efekt jest naprawdę wspaniały. Zapach i smak cynamonu jest wprost obłędny, a same drożdżówki mięciutkie, puszyste, maślane. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
___________________________________________
SKŁADNIKI / 20 bułeczek
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 80 g miękkiego masła
- 50 g roztopionego masła
- ¹⁄₃ szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
LUKIER
- ³⁄₄ szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
______________________________________________
WYKONANIE
- Drożdże rozcieramy w miseczce z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Zalewamy ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15 min.
- Do dzieży miksera przesiewamy mąkę. Dodajemy szczyptę soli, pozostały cukier oraz całe jajko, żółtko i pokrojone na kawałki masło. Dolewamy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy przez około 10 minut, przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i sprężyste.
- Następnie lekko podsypując mąką formujemy kulę, przykrywamy folią spożywczą i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce(np. koło grzejnika), tym razem na ok. 1-2 godziny.
- Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części, które rozwałkowujemy na 2 placki o wymiarach 30x30 cm i grubości ok 3 mm. Każdy placek smarujemy stopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwijamy w roladki i kroimy na 20 równych plastrów o grubości około 2 cm.
- Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej masłem, przykrywamy folią i zostawiamy na kolejne 40 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
- Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy na złoty kolor przez około 20 minut.
- Po upieczeniu smarujemy lukrem (cukier puder roztarty z sokiem z cytryny).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz