Aromatyczne i smaczne danie, które dobrze jest włączyć do codziennego menu.
Dodatek makaronu jest opcjonalny, ale bardzo wskazany. W wersji wegetariańskiej można pominąć kurczaka.
_____________________________________
SKŁADNIKI - 1 mały brokuł
- 1 łyżka masła
- 2 łyżka oliwy
- 1 cebula
- sól morska, pieprz
- 1/2 porcji BESZAMELU z tego przepisu
- 2 małe piersi kurczaka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 suszonych pomidorków ze słoiczka
- 150 g makaronu świderki lub kokardki
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Odcedzamy.
- Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzątku lub na parze. Po ugotowaniu lekko solimy.
- Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Każdą kroimy na pół, a następnie grubszą część dodatkowo na dwa cienkie filety. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Przygotowujemy BESZAMEL.
- Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na 1 łyżce oliwy i 1 łyżce masła, do lekkiego zrumienienia. Lekko solimy.
- Suszone pomidorki kroimy na mniejsze kawałki.
- Piersi kurczaka podsmażamy z obu stron na rumiano (około 2 minuty z każdej strony), na 1 łyżce oliwy, na dużym ogniu. Gotowe skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy w 1 cm grubości paski.
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 ℃ bez termoobiegu.
- W żaroodpornej formie o wymiarach ok. 20x30 cm układamy warstwami: 1/2 beszamelu, paski kurczaka, cebulkę, makaron, suszone pomidory, brokuły, pozostały beszamel. Posypujemy parmezanem.
- Wstawiamy do piekarnika, zapiekamy ok 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz