Sałatka jest w zasadzie podobna do tradycyjnej sałatki z kuskusem. Także zawiera dużo ziół, warzyw i aromatyczny cytrynowy dressing. Zawsze podaję ją na zimno i często przygotowuję na przyjęcia. Dodatkowy walor smakowy uzyskamy mieszając biały ryż z dzikim, a paprykę zastępując suszonymi pomidorami. Koniecznie należy dodać dobrej jakości oliwy.
SKŁADNIKI / 4 porcje
- 250 g ryżu długoziarnistego
- 1 mała czerwona papryka lub 200 g pieczonej papryki ze słoika
- garść liści świeżej bazylii
- garść liści świeżej mięty
- garść liści świeżej natki pietruszki
- 1 czerwona papryczka chili
- 4 łyżki oliwy extra vergin
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- sól morska, pieprz
WYKONANIE
- Gotujemy ryż wg tego przepisu lub wg przepisu na opakowaniu. Studzimy.
- Paprykę, papryczkę chili i listki ziół drobno siekamy.
- Przygotowujemy dressing cytrynowy: oliwę, sól, pieprz i sok z cytryny energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w dużej misce i polewamy dressingiem. Mieszamy.
- Wierzch posypujemy skórką otartą z cytryny.
super sałatka i do tego jaka kolorowa :)
OdpowiedzUsuńBardzo kolorowa i bardzo smaczna. Do tego ten cytrynowy aromat...
Usuń