PODSMAŻANE CZOSNKOWE ZIEMNIACZKI



Przepis na podsmażane, czosnkowe ziemniaczki jest banalny, ale przyznam, że należy do  moich ulubionych. Ziemniaczki wychodzą mięciutkie, pachnące masłem, czosnkiem i tymiankiem. Szybko się je przygotowuje i równie szybko znikają z talerza. Warto włączyć je do swojego menu.

SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 500-600 g małych ziemniaków/najlepiej młodych
  • garść listków świeżego tymianku 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki masła
WYKONANIE
  • Ziemniaki myjemy i obieramy ze skórki (jeśli są młode możemy nie obierać). Każdy ziemniak kroimy na pół i gotujemy  do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki dokładnie odcedzamy.
  • Czosnek obieramy i ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę. 
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Dorzucamy listki tymianku. Rozkładamy połówki ziemniaczków i posypujemy czosnkiem. Przy pomocy pokrywki lub łopatki mocno przyciskamy ziemniaki do patelni, starając się je rozgnieść. Po ok. 2-3 minutach ziemniaczki mieszamy i znów dociskamy pokrywką. Czynność powtarzamy do momentu, aż ziemniaki równomiernie się przyrumienią i przesiąkną aromatem czosnku i ziół.
  • Podajemy gorące! 

1 komentarz:

  1. Prosto i pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń