PODSMAŻANE CZOSNKOWE ZIEMNIACZKI


Przepis na podsmażane, czosnkowe ziemniaczki jest banalny, ale przyznam, że należy do  moich ulubionych. Ziemniaczki wychodzą mięciutkie, pachnące masłem, czosnkiem i tymiankiem. Szybko się je przygotowuje i równie szybko znikają z talerza. Warto włączyć je do swojego menu.
_____________________________________
SKŁADNIKI / 3-4 porcje
  • 600 g małych ziemniaków/najlepiej młodych
  • 1 łyżka listków świeżego rozmarynu lub tymianku 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 50 g masła
_____________________________________
WYKONANIE
  • Ziemniaki myjemy i obieramy ze skórki (jeśli są młode możemy nie obierać). 
  • Każdy ziemniak kroimy na pół i gotujemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą do wysokości ziemniaków. Lekko solimy, przykrywamy i stawiamy na dużym ogniu. Zagotowujemy, redukujemy płomień do małego i gotujemy, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Najlepiej sprawdzać widelcem. Odcedzamy.
  • Czosnek obieramy i ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę. 
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Dorzucamy listki rozmarynu lub tymianku. Rozkładamy połówki ziemniaczków i posypujemy czosnkiem. 
  • Przy pomocy pokrywki lub łopatki mocno przyciskamy ziemniaki do patelni, starając się je lekko rozgnieść.
  •  Po 5 minutach ziemniaczki mieszamy i znów dociskamy pokrywką. 
  • Czynność powtarzamy do momentu, aż ziemniaki równomiernie się przyrumienią i przesiąkną aromatem czosnku i ziół. Podajemy gorące. 

1 komentarz: