Przepis na podsmażane, czosnkowe ziemniaczki jest banalny, ale przyznam, że należy do moich ulubionych. Ziemniaczki wychodzą mięciutkie, pachnące masłem, czosnkiem i tymiankiem. Szybko się je przygotowuje i równie szybko znikają z talerza. Warto włączyć je do swojego menu.
_____________________________________
SKŁADNIKI / 3-4 porcje- 600 g małych ziemniaków/najlepiej młodych
- 1 łyżka listków świeżego rozmarynu lub tymianku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 50 g masła
_____________________________________
WYKONANIE
- Ziemniaki myjemy i obieramy ze skórki (jeśli są młode możemy nie obierać).
- Każdy ziemniak kroimy na pół i gotujemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą do wysokości ziemniaków. Lekko solimy, przykrywamy i stawiamy na dużym ogniu. Zagotowujemy, redukujemy płomień do małego i gotujemy, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Najlepiej sprawdzać widelcem. Odcedzamy.
- Czosnek obieramy i ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Dorzucamy listki rozmarynu lub tymianku. Rozkładamy połówki ziemniaczków i posypujemy czosnkiem.
- Przy pomocy pokrywki lub łopatki mocno przyciskamy ziemniaki do patelni, starając się je lekko rozgnieść.
- Po 5 minutach ziemniaczki mieszamy i znów dociskamy pokrywką.
- Czynność powtarzamy do momentu, aż ziemniaki równomiernie się przyrumienią i przesiąkną aromatem czosnku i ziół. Podajemy gorące.
Prosto i pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń