Chyba każdy lubi gołąbki, jednak nie każdy potrafi i nie każdy ma czas poświęcać się tak pracochłonnemu zajęciu jak zawijanie ich w liście kapusty. Rozwiązaniem są leniwe gołąbki zwane także wróblami lub gołąbkami dla leniwych. Nie wymagają zawijania, a smakują...;-) Sami spróbujcie, bo naprawdę warto.
SKŁADNIKI / 4 porcje- 300 g mielonego mięsa z szynki lub łopatki
- 150-200 g bardzo drobno poszatkowanej białej kapusty
- 1 torebka białego ryżu
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku/opcjonalnie
- 2 łyżki mąki do obtaczania gołąbków
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- 750 ml bulionu (użyłam wody z 3 łyżkami bulionu ze słoiczka)
- sól morska, pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- olej rzepakowy
________________________________________________________
WYKONANIE
- Ryż gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
- Kapustę drobno siekamy i sparzamy na sitku polewając ją wrzątkiem z czajnika.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju.
- W dużej misce mieszamy ze sobą ugotowany i wystudzony ryż, mielone mięso, jajko, posiekaną i sparzoną kapustę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy do otrzymania jednolitej masy.
- Formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w mące.
- Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.
- 750 ml bulionu mieszamy z 2 łyżkami koncentratu pomidorowego i 2 łyżkami ketchupu.
- Powstałym sosem zalewamy gołąbki na patelni. Doprawiamy do smaku. Gotujemy 30-40 minut pod lekko uchyloną pokrywką.
- Podajemy gorące, posypane świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
Gołąbki czy wróble to nieistotne-wyglądają smacznie!!!
OdpowiedzUsuń