LENIWE GOŁĄBKI / WRÓBLE

Chyba każdy lubi gołąbki, jednak nie każdy potrafi i nie każdy ma czas poświęcać się tak pracochłonnemu zajęciu jak zawijanie ich w liście kapusty. Rozwiązaniem są leniwe gołąbki zwane także wróblami lub gołąbkami dla leniwych. Nie wymagają zawijania, a smakują...;-) Sami spróbujcie, bo naprawdę warto.

SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 300 g mielonego mięsa z szynki lub łopatki
  • 150-200 g bardzo drobno poszatkowanej białej kapusty
  • 1 torebka białego ryżu
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku/opcjonalnie
  • 2 łyżki mąki do obtaczania gołąbków
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 750 ml domowego bulionu lub 2 ekologiczne kostki warzywne rozpuszczone w 750 ml wrzątku.
  • sól morska, pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej rzepakowy
DODATKI: koperek, natka pietruszki

WYKONANIE
Ryż gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.

Kapustę drobno siekamy i sparzamy na sitku polewając ją wrzątkiem z czajnika.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju.

W dość dużej misce mieszamy ze sobą ugotowany i wystudzony ryż, surowe mielone mięso, jajko, posiekaną i sparzoną kapustę.

Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy wyciśięty przez praskę czosnek.
Mieszamy do otrzymania jednolitej masy.

Formujemy okrągłe kotleciki, które obtaczamy w mące.
Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.

750 ml domowego bulionu lub ekologiczne kostki warzywne rozpuszczone w 750 ml gorącej wody  mieszamy z 2 łyżkami koncentratu pomidorowego i 2 łyżkami ketchupu.

Powstałym sosem zalewamy gołąbki na patelni.
Doprawiamy do smaku.
Gotujemy ok. 30-40 min pod lekko uchyloną pokrywką.

Podajemy gorące, posypane świeżym koperkiem lub natką pietruszki.


1 komentarz:

  1. Gołąbki czy wróble to nieistotne-wyglądają smacznie!!!

    OdpowiedzUsuń