LENIWE GOŁĄBKI / WRÓBLE

Chyba każdy lubi gołąbki, jednak nie każdy potrafi i nie każdy ma czas poświęcać się tak pracochłonnemu zajęciu jak zawijanie ich w liście kapusty. Rozwiązaniem są leniwe gołąbki zwane także wróblami lub gołąbkami dla leniwych. Nie wymagają zawijania, a smakują...;-) Sami spróbujcie, bo naprawdę warto.

SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 300 g mielonego mięsa z szynki lub łopatki
  • 150-200 g bardzo drobno poszatkowanej białej kapusty
  • 1 torebka białego ryżu
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku/opcjonalnie
  • 2 łyżki mąki do obtaczania gołąbków
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 750 ml bulionu (użyłam wody z 3 łyżkami bulionu ze słoiczka)
  • sól morska, pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej rzepakowy
DODATKI: koperek, natka pietruszki
________________________________________________________
WYKONANIE
  • Ryż gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
  • Kapustę drobno siekamy i sparzamy na sitku polewając ją wrzątkiem z czajnika.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju.
  • W dużej misce mieszamy ze sobą ugotowany i wystudzony ryż, mielone mięso, jajko, posiekaną i sparzoną kapustę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy do otrzymania jednolitej masy.
  • Formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w mące.
  • Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.
  • 750 ml bulionu mieszamy z 2 łyżkami koncentratu pomidorowego i 2 łyżkami ketchupu.
  • Powstałym sosem zalewamy gołąbki na patelni. Doprawiamy do smaku. Gotujemy 30-40 minut pod lekko uchyloną pokrywką.
  • Podajemy gorące, posypane świeżym koperkiem lub natką pietruszki.

1 komentarz: