KANDYZOWANA SKÓRKA Z POMARAŃCZY



Sezon pomarańczowy wolniutko się rozkręca, ceny pomarańczy spadają, a ich jakość znacząco rośnie. Moja rodzina pochłania niezliczone ilości świeżo wyciskanego soku pomarańczowego, a na kuchennym blacie piętrzą się pozostałe po wyciskaniu skórki. Nie wyrzucam ich jednak, lecz dokładnie   oddzielam pomarańczową wierzchnią ich część od białej i gorzkiej, a następnie kroję w kosteczkę, zasypuję cukrem i podsmażam. Tak powstaje domowa kandyzowana skórka pomarańczowa - niezastąpiony dodatek do ciast i deserów. Szczególnie w sezonie zimowo-bożonarodzeniowym (keksów, serników, a także pierników). Warto spróbować też wersji z cytryną!

SKŁADNIKI
  • skórka z 5 pomarańczy
  • 1 szklanka cukru
WYKONANIE
  • Owoce dokładnie szorujemy szczoteczką lub gąbką, sparzamy wrzątkiem, a następnie kroimy na pół i wyciskamy sok np. w wyciskarce do cytrusów.
  • Pozostałe po wyciskaniu skórki osuszamy, a następnie zeskrobujemy (ścinamy) z nich wierzchnią pomarańczową warstwę. Pozostałą, białą część wyrzucamy, gdyż jest bardzo gorzka.
  • Cieniutkie pomarańczowe skórki kroimy w droną kostkę, wkładamy do rondelka z grubym dnem i zasypujemy cukrem.
  • Stawiamy na małym gazie i podgrzewamy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.
  • Zmniejszamy ogień do minimalnego i smażymy skórkę ok. 15-20 minut mieszając od czasu do czasu. Cały czas pilnujemy, aby jej nie przypalić.
  • Wyłączamy gaz i zostawiamy skórkę w rondelku do całkowitego wystygnięcia. Na tym etapie skórka powinna być jeszcze zanurzona w gęstym cukrowym syropie, który dopiero po całkowitym wystygnięciu skrystalizuje się. Możemy ją przemieszać od czasu do czasu.
  • Tak przygotowaną przekładamy do słoiczka, szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce.

*Możemy także umyte pomarańcze najpierw cieniutko obrać z pomarańczowej skórki, a następnie z białej warstwy. Obrany owoc podzielić na cząstki lub pokroić w plastry.

2 komentarze:

  1. Tak pomarańczowy sezon czas zacząć! Kandyzowaną skórkę uwielbiam w sernikach (rodzynki zawsze wydłubuję) :)
    Pozdrawiam
    http://ccuisinee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie! Zapewne jest o niebo lepsza od sklepowych :)

    OdpowiedzUsuń