Prosta sałatka, która zachwyca bogactwem smaków i aromatów. Bazę stanowi tu delikatna - drobniutka i sypka - kaszka kuskus. Wymieszałam ją z kolorową papryką, cebulką, koperkiem i zielonym groszkiem. Na wierzchu ułożyłam grillowaną i pokrojoną w plastry pierś kurczaka. Całość posypałam pokruszoną fetą i podałam z jogurtowo-ogórkowym dipem tzatziki. Smakowała obłędnie...szczerze zachęcam więc do wypróbowania.
SKŁADNIKI na 4-6 porcji:
KUSKUS
- 1 szklanka kuskusu
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 świeża czerwona papryczka chili/ można dać pół, lub zupełnie pominąć
- 4 dymki lub 1 mała cebula
- ½ pęczka świeżego koperku
- 200 g ekstradrobnego zielonego groszku z puszki np. takiego/ odsączonego
- ½ szklanki czarnych oliwek bez pestek / pokrojonych w krążki
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 50 g fety
- sól morska, pieprz
KURCZAK
- 2 piersi kurczaka (2×200 g) / umyte i oczyszczone z błon
- 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 cytryna
- oliwa
TZATZIKI
- ½ dużego ogórka
- 250 g jogurtu naturalnego
- ½ cytryny
- ½ pęczka świeżej mięty
- 1 ząbek czosnku
WYKONANIE
- Do miski wsypujemy 1 szklankę kuskusu i zalewamy 2 szklankami wrzątku. Solimy i przykrywamy.
- Na dużym arkuszu papieru pergaminowego obtaczamy kurczaka w soli, pieprzu, oregano, zielu angielskim i drobno startej skórce cytrynowej. Przykrywamy mięso folią spożywczą i rozbijamy na grubość 1,5 cm. Smażymy na złoto na patelni z 2 łyżkami oliwy, do momentu aż będzie gotowy w środku po ok.4 minuty z każdej strony.
- Ogórka myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy sporą szczyptą soli, po czym porządnie wyciskamy i ugniatamy czystymi rękami, aby odcisnąć wodę.
- Przekładamy do szklanej miseczki, dodajemy jogurt, sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz posiekaną miętę i starty na tarce ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.
- Do malaksera wkładamy umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych papryki i papryczkę chili, dymki oraz koperek. Wszystko drobno siekamy i przesypujemy na dość duży półmisek.
- Dodajemy odsączony groszek i pokrojone oliwki. Skrapiamy sokiem z otartej wcześniej cytryny i 2 łyżkami oliwy.
- Kuskus spulchniamy widelcem i posypujemy nim warzywa. Delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
- Usmażonego kurczaka układamy na desce, kroimy w plasterki i układamy na kuskusie.
- Danie posypujemy pokruszoną fetą i podajemy z jogurtowo-ogórkowym dipem tzatziki.
Wspaniale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńRobiłam, nawet niedawno publikowałam u siebie i zgadzam się, że przepis jest obłędny :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTakiego kurczaczka to ja bym zjadła, bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńPięknie podane. Apetyt rośnie od samego patrzenia.
OdpowiedzUsuń