Ekspresowe w przygotowaniu i delikatne w smaku siekane kotleciki z piersi kurczaka są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów schabowych. Do ich przygotowania możemy użyć dowolnych składników, bądź takich, które akurat mamy pod ręką: startych i podsmażonych pieczarek, kolorowej papryki, posiekanej natki pietruszki, papryczki chili czy żółtego sera. W każdej z wersji kotleciki wychodzą puszyste, mięciutkie z chrupiącą skórką na zewnątrz. Wybór dodatków pozostawiam więc Waszej inwencji.
SKŁADNIKI /6-8 porcji- 2 piersi z kurczaka
- 2 jajka / oddzielnie żółtka i białka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki
- 1 mała cebula starta na tarce
- 1/4 szklanki startej na tarce i odciśniętej cukinii
- 1/4 szklanki drobno pokrojonych czarnych oliwek
- 1/4 szklanki drobno pokrojonych suszonych pomidorów
- sól morska, pieprz
- olej do smażenia
WYKONANIE
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i drobno siekamy - nożem lub przy użyciu malaksera. Przekładamy do miski.
Dodajemy żółtka, posiekaną cebulę oraz pokrojone w kosteczkę cukinię, pomidory i oliwki. Dosypujemy mąkę i bułkę tartą. Mieszamy.
Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z wymieszanymi wcześniej składnikami.
Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Łyżką nabieramy porcje mięsa i kładziemy na rozgrzany olej równocześnie nadając im jak najbardzej okrągły kształt.
Smażymy na średnim gazie ok. 3-4 minuty z każdej strony. Kotleciki powinny ładnie się przyrumienić.
Łyżką nabieramy porcje mięsa i kładziemy na rozgrzany olej równocześnie nadając im jak najbardzej okrągły kształt.
Smażymy na średnim gazie ok. 3-4 minuty z każdej strony. Kotleciki powinny ładnie się przyrumienić.
Podajemy gorące z dodatkiem ulubionych dipów lub na zimno jako wypełnienie np. pełnoziarnistej bułki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz