Chrupiące ciastka rybne są świetnym sposobem na wykorzystanie pozostałych z obiadu grillowanych lub pieczonych ryb, a także gotowanych ziemniaków.
Najlepiej smakują z sosem tatarskim i sałatą winegret. Tym razem przygotowałam je z mięsa dorsza, ale równie dobrze będą smakowały z bardziej tłustą rybą np. z łososiem lub miksem różnego rodzaju filetowanych ryb.-----------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4-6 porcji
SKŁADNIKI / 4-6 porcji
- 2 średnie ziemniaki
- 500 g filetów z dowolnej ryby
- 60 g masła
- 1 roztrzepane jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- 1 łyżka majonezu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 filiżanki bułki tartej lub mąki wymieszanej z 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- oliwa
- olej rzepakowy do smażenia
WYKONANIE
- Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Zalewamy zimną wodą, solimy, stawiamy na gazie i gotujemy do miękkości pod lekko uchylona pokrywką (ok.15 minut). Odcedzamy i rozgniatamy na gładkie puree z 20 g masła. Studzimy.
- Cebulę jak najdrobniej siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 20 g masła. Dorzucamy cebulę i czosnek. Smażymy na średnim gazie często mieszając. Zdejmujemy, gdy cebula będzie miękka i szklista.*
- Filet z dorsza oczyszczamy z ości, doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy oliwą. Grillujemy lub gotujemy na parze. Możemy także upiec dorsza w piekarniku. W tym celu nacieramy go przyprawami, układamy na arkuszu folii aluminiowej i skrapiamy oliwą. Boki folii składamy do góry formując pakiecik. Pieczemy 15 min w temp. 200℃. Gotową rybę, dzielimy widelcem na cząstki.
- W misce mieszamy ziemniaki rybę, natkę, koperek, majonez, jajko oraz podsmażoną cebulę i czosnek.. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy ok. 10-12 okrągłych kotlecików o grubości 1,5 cm. ** Obtaczamy w bułce tartej lub w mące.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i 20 g masła. Układamy kotleciki i smażymy je na średnim gazie po 4 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
- Podajemy na ciepło z dodatkiem ulubionej sałatki lub ugotowanych na parze warzyw.
*Usmażoną cebulkę i czosnek można dodatkowo zblendować w celu uzyskania jednolitej masy, która sprawi, że placuszki będą miały bardziej jednolitą teksturę.
**Uformowane kotleciki możemy włożyć do lodówki na godzinę przed rozpoczęciem smażenia, dzięki temu nieco stężeją.
**Uformowane kotleciki możemy włożyć do lodówki na godzinę przed rozpoczęciem smażenia, dzięki temu nieco stężeją.
Dawno już takich nie robiłam, fajnie sobie od czasu do czasu przypomnieć potrawy których dawno się nie jadło :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń