MURZYNEK IDEALNY



Robiony wiele razy, najlepszy murzynek na świecie. Bogaty w smaku, mięsisty, wilgotny i puszysty. Przygotowałam go z dodatkiem jogurtu naturalnego i mleka dlatego długo utrzymuje świeżość. Przechowywany w zamkniętym pojemniku pozwoli cieszyć się pysznym smakiem nawet przez 4 kolejne dni. Aby nie powstał zakalec wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, natomiast masło należy bardzo dokładnie i długo ucierać z cukrem. Podczas pieczenia murzynek pięknie rośnie i prawie wylewa się z formy, a po upieczeniu wcale nie opadaGlazura czekoladowa jest jedwabiście gładka i zdecydowanie wzbogaca smak ciasta.

SKŁADNIKI
wszystkie składniki ciasta powinny być w temp. pokojowej !
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 filiżanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 250 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 0,5 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich / opcjonalnie
POLEWA
  • 50 g mlecznej czekolady / dałam taką
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 0,5 szklanki (125 ml) śmietany 30%
  • 2 łyżki rumu lub brandy
  • 2 łyżki masła
WYKONANIE
CIASTO:  Piekarnik rozgrzewamy do 170℃ bez termoobiegu. Okrągłą blaszkę z kominem o średnicy 24 cm. smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy mikserem na krem. Gdy masło zrobi się puszyste zaczynamy dosypywać cukier. Dodajemy go stopniowo, łyżka po łyżce i miksujemy na najwyższych obrotach, aż masa zrobi się jasna i puszysta. W drugiej miseczce roztrzepujemy jajka. Dodajemy jogurt i mleko. Mieszamy do połączenia składników.
Do trzeciej miski przesiewamy mąkę. Dosypujemy sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz kakao. Mieszamy.
 Do utartego na puch masła dodajemy łyżka po łyżce na przemian mąkę i jajka. Miksujemy na małych obrotach miksera do momentu, aż masa uzyska gładką konsystencję. Przekładamy do przygotowanej wcześniej formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50 min.
Gotowość murzynka sprawdzamy patyczkiem - nie powinien być kleisty.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie do ostygnięcia. Dekorujemy polewą.
POLEWA: Do małego rondelka najlepiej z grubym dnem wlewamy śmietankę. Stawiamy na małym gazie i doprowadzamy do wrzenia. 
Dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy.
Kiedy masa uzyska jednolitą konsystencję dolewamy 2 łyżki brandy i 2 łyżki masła. Podgrzewamy cały czas mieszając przez ok. 2-3 minuty.
Zdejmujemy z ognia i dekorujemy ciasto.


1 komentarz: