MURZYNEK IDEALNY



Robiony wiele razy, najlepszy murzynek na świecie. Bogaty w smaku, mięsisty, wilgotny i puszysty. Przygotowałam go z dodatkiem jogurtu naturalnego i mleka dlatego długo utrzymuje świeżość. Przechowywany w zamkniętym pojemniku pozwoli cieszyć się pysznym smakiem nawet przez 4 kolejne dni. Aby nie powstał zakalec wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, natomiast masło należy bardzo dokładnie i długo ucierać z cukrem. Podczas pieczenia murzynek pięknie rośnie i prawie wylewa się z formy, a po upieczeniu wcale nie opadaGlazura czekoladowa jest jedwabiście gładka i zdecydowanie wzbogaca smak ciasta. POLECAM!

SKŁADNIKI:
CIASTO
wszystkie składniki ciasta powinny być w temp. pokojowej !
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 filiżanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 250 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 0,5 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich / opcjonalnie
POLEWA
  • 50 g mlecznej czekolady / dałam taką
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 0,5 szklanki (125 ml) śmietany 30%
  • 2 łyżki rumu lub brandy
  • 2 łyżki masła
WYKONANIE
CIASTO
     1. Piekarnik rozgrzewamy do 170℃ bez termoobiegu. Okrągłą blaszkę z kominem o średnicy 24 cm. smarujemy masłem i posypujemy mąką.
     2. Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy mikserem na krem. Gdy masło zrobi się puszyste zaczynamy dosypywać cukier. Dodajemy go stopniowo, łyżka po łyżce i miksujemy na najwyższych obrotach, aż masa zrobi się jasna i puszysta.
     3. W drugiej miseczce roztrzepujemy jajka. Dodajemy jogurt i mleko. Mieszamy do połączenia składników. 
     4. Do trzeciej miski przesiewamy mąkę. Dosypujemy sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz kakao. Mieszamy.
     5. Do utartego na puch masła dodajemy łyżka po łyżce na przemian mąkę i jajka. Miksujemy na małych obrotach miksera do momentu, aż masa uzyska gładką konsystencję.
     6. Przekładamy do przygotowanej wcześniej formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50 min.
Gotowość murzynka sprawdzamy patyczkiem - nie powinien być kleisty.
Upieczone ciasto natychmiast wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie do ostygnięcia.
Dekorujemy polewą.
POLEWA
Do małego rondelka najlepiej z grubym dnem wlewamy śmietankę. Stawiamy na małym gazie i doprowadzamy do wrzenia. 
Dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy.
Kiedy masa uzyska jednolitą konsystencję dolewamy 2 łyżki brandy i 2 łyżki masła. Podgrzewamy cały czas mieszając przez ok. 2-3 minuty.
Zdejmujemy z ognia i dekorujemy ciasto.


1 komentarz: