RYŻ SMAŻONY Z CZOSNKIEM I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ


Bardzo lubię wspaniały smak i aromat smażonego na maśle ryżu. Często dodaję do niego różne zioła i przyprawy dzięki czemu za każdym razem potrawy które z nim serwuję nabierają wyjątkowego charakteru. W tym przepisie wykorzystuję cynamon, czosnek i gałkę muszkatołową, lecz równocześnie zachęcam do eksperymentowania. Taki odsmażany na masełku puszysty i delikatny ryż równie dobrze smakuje z dodatkiem np. imbiru i kurkumy , papryczki chili i kardamonu lub kolendry i limonki.

SKŁADNIKI na 4 porcje:
  • 5 małych ząbków czosnku / można dać nieco mniej
  • 250 g ugotowanego ryżu basmati
  • ¼ gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 25 g masła
  • sól morska, pieprz
WYKONANIE
1. Ryż gotujemy według TEGO PRZEPISU .
2. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Drobno ścieramy gałkę muszkatołową
3. Średnią patelnię stawiamy na małym gazie. Wlewamy oliwę i dodajemy masło.
    Kiedy masło roztopi się dodajemy czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
    Smażymy cały czas mieszając do momentu, gdy czosnek zacznie lekko brązowieć.
    Dosypujemy gałkę muszkatołową i cynamon. Mieszamy.
4. Dodajemy ugotowany wcześniej ryż i starannie mieszamy, aby całość dokładnie pokryła się          przyprawami.
5. Zdejmujemy naczynie z ognia, wyciskamy sok z połowy cytryny i ponownie mieszamy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz