Ryż smażony z czosnkiem, kurkumą, imbirem i skórką z cytryny, to fajny sposób, aby nieco urozmaicić codzienne menu. Nie tylko wygląda pięknie, ale też smakuje wybornie.
Ilość imbiru i cytryny możemy dowolnie modyfikować, tak aby uzyskać smak, który najbardziej nam odpowiada - bardziej lub mniej cytrusowy.
Często dodaję także łyżeczkę curry w proszku, co sprawia, że ryż nabiera charakterystycznego orientalnego smaku.
Ryż smażony z czosnkiem, kurkumą, imbirem i skórką z cytryny, to fajny sposób, aby nieco urozmaicić codzienne menu. Nie tylko wygląda pięknie, ale też smakuje wybornie.
SKŁADNIKI / 4-6 porcji
- 2-3 szklanki ryżu ugotowanego np. według tego przepisu
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry/można pominąć
- 1 mała cytryna
- 35 g masła
WYKONANIE
- Ugotowany ryż dokładnie studzimy.
- Cytrynę myjemy, osuszamy, ścieramy skórkę, przekrawamy na pół i wyciskamy sok. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na tarce.
- Na patelni, na małym ogniu, rozpuszczamy masło. Dodajemy czosnek i imbir. Smażymy 1 minutę.
- Dolewamy sok z cytryny (jeśli nie lubimy kwaśnych smaków, można dać mniej), wsypujemy kurkumę i curry. Na koniec dodajemy ugotowany ryż i skórkę z cytryny. Mieszamy, aż ryż całkowicie pokryje się przyprawami i uzyska charakterystyczny żółty kolor. Próbujemy i w razie potrzeby lekko solimy.Podajemy na ciepło jako dodatek do ryb czy kurczaka lub na zimno jako składnik sałatek.
Robiłam ostatnio żółty ryż, ale z innymi dodatkami, Twój też wydaje się świetną propozycją, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńPorażka, kwaśne aż zęby bolą, nieostre i smakuje jak mydło. Jedyna zaleta, że ładnie wygląda.
OdpowiedzUsuńPyszne, zjadłam razem z dalem z ciecierzycy z Twojego przepisu 😋
OdpowiedzUsuńPretty good post. I have just stumbled upon your blog and enjoyed reading your blog posts very much. I am looking for new posts to get more precious info. Big thanks for the useful info. 안전놀이터
OdpowiedzUsuń