RYŻ Z KURKUMĄ, IMBIREM I CYTRYNĄ

Ryż z kurkumą, imbirem i skórką z cytryny to fajny sposób, aby nieco urozmaicić codzienne menu. Nie tylko wygląda pięknie, ale też smakuje wybornie. Ilość imbiru i cytryny możemy dowolnie modyfikować, tak aby uzyskać smak, który najbardziej nam odpowiada - bardziej lub mniej cytrusowy.
Czasem dodaję także łyżeczkę curry w proszku, co sprawia, że ryż nabiera charakterystycznego orientalnego smaku. 

SKŁADNIKI na 4 porcje:
  • 250 g ryżu ugotowanego według tego przepisu.
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry/można pominąć
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru 
WYKONANIE:
Ugotowany ryż odcedzamy na sicie.
Cytrynę dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie ścieramy z niej skórkę, przekrawamy na pół i wyciskamy sok.
Na patelni na małym ogniu rozgrzewamy oliwę i masło. Wsypujemy kurkumę i jeśli używamy curry.
Dodajemy  starty imbir, skórkę i sok z cytryny. Na koniec wsypujemy ugotowany ryż.
Mieszamy, aż  ryż całkowicie pokryje się przyprawami i uzyska charakterystyczny żółty kolor.

Podajemy na ciepło jako dodatek do ryb czy kurczaka
lub na zimno jako składnik sałatek.

1 komentarz:

  1. Robiłam ostatnio żółty ryż, ale z innymi dodatkami, Twój też wydaje się świetną propozycją, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń