KANAPKA WIOSENNA

Tradycyjna kanapka z szynką w nowej odsłonie. Z kromkami chleba podpiekanymi na grillu lub w tosterze, przełożona plastrami ogórka, pomidora oraz listkami jędrnej sałaty. Z dodatkiem delikatnego śmietankowego serka wymieszanego ze startą marchewką. Idealna na weekendowy lunch lub lekką kolację. Lekka, wiosenna i bardzo dekoracyjna.

SKŁADNIKI/2 kanapki
  • 4 cienkie kromki dowolnego chleba
  • 4 duże plastry szynki gotowanej / lub innej dobrej jakości
  • 4 łyżki kremowego serka śmietankowego / np. Almette lub Philadelphia
  • 4 liście dowolnej sałaty 
  • 8 plastrów pomidora
  • 12 plasterków ogórka
  • 1 średnia marchewka obrana i starta na tarce
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
  • Kromki chleba opiekamy z dwóch stron w tosterze lub na patelni grillowej.
  • Twarożek śmietankowy mieszamy ze startą marchewką i smarujemy nim 4 kromki chleba. Na dwóch kromkach układamy plastry pomidora i listki sałaty. Doprawiamy solą i pieprzem. Na pozostałych dwóch plasterki ogórka i szynki.
  • Składamy na przemian, tzn. kromkę z pomidorem i sałatą łączymy z kromką z ogórkiem i wędliną. Kroimy na pół.

2 komentarze: