SERNIK PIÑA COLADA

















Kolejny sernik w stylu nowojorskim, tym razem na spodzie z ciasteczek kokosowych i masą serową wzbogaconą puree z ananasa, mlekiem i likierem kokosowym. Do przygotowania puree polecam użyć ananasa z puszki, ponieważ świeży ananas nadałby ciastu niepotrzebnej goryczki.
Sernik wyszedł delikatny, kremowy i zrównoważony w smaku. Żaden ze składników nie dominuje w nim zanadto, więc jeśli chcecie, aby był bardziej wyraźny zwiększcie ilość likieru kokosowego w masie serowej.
Wierzch sernika wykończyłam warstwą śmietanki kokosowej i posypałam wiórkami kokosowymi. 
Sernik idealny na rodzinne imprezy, bardzo podzielny, ładnie prezentuje się na stole.

SKŁADNIKI na blaszkę o średnicy 24-25 cm.
SPÓD
  • 300 g ciasteczek kokosowych
  • 100 g roztopionego masła
  • 20 g wiórków kokosowych
MASA 
  • 750 g tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 5 jajek
  • 100 ml mleczka kokosowego* lub śmietanki 30%
  • 30 ml likieru kokosowego
  • 1 puszka ananasów w syropie (570 g) dokładnie odsączonych i zblendowanych na puree
WIERZCH
  • 400 g jogurtu greckiego lub gęstej śmietany 18 lub 12%
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 50 g wiórków kokosowych
* pozostałe mleko kokosowe możemy wykorzystać do sosu currry

WYKONANIE
dno tortownicy wykładamy krążkiem papieru do pieczenia.
  • WIERZCH: Jogurt mieszamy w miseczce z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.
  • SPÓD: Ciasteczka i wiórki miksujemy w malakserze na proszek, a następnie mieszamy z płynnym masłem. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy, mocno dociskając ją przy pomocy spodu szklanki, wstawiamy do lodówki.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ bez termoobiegu. Na dolnej kratce ustawiamy keksówkę wypełnioną gorącą wodą.
  • MASA:Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce lub malakserze. Przekładamy do dzieży miksera. Dodajemy mascarpone oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy wszystko na małych obrotach miksera, starając się nie napowietrzać masy.
  • Stopniowo łyżka po łyżce dosypujemy cukier, a gdy cały zostanie wmieszany wbijamy po jednym jajku. Kolejne dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Dodajemy puree z ananasa i mleczko kokosowe. Miksujemy do połączenia składników.
  • Powstałą masę delikatnie wylewamy na przygotowany wcześniej spód, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temp. do 120℃ i pieczemy jeszcze 70 minut. Wyjmujemy keksówkę z wodą i  ostrożnie wysuwamy sernik z piekarnika. Na wierzch ciasta wylewamy jogurt wymieszany z cukrem i wiórkami. Pieczemy jeszcze 15 minut (bez pary wodnej) w 120℃.
  • Studzimy stopniowo; 15 minut przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika, kolejne 15 minut przy uchylonych, a następnie wyjmujemy sernik na blat i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Boki zimnego sernika obkrajamy nożem, zdejmujemy obręcz. Wierzch sernika dekorujemy plastrami świeżego ananasa i wiórkami kokosowymi. Kroimy na porcje nożem zanurzanym we wrzątku.

5 komentarzy:

  1. Cudnie wygląda i zapewne smakuje rewelacyjnie. Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik naprawdę dobry; mięciutki, kremowy, delikatnie kokosowy; najlepszy z kawałeczkami świeżego ananasa. zdecydowanie wart wypróbowania:-)

      Usuń
  2. i jak tu przy tych wszystkich zdjęciach dietę trzymać...no jak..? :)

    OdpowiedzUsuń