SERNIK PIÑA COLADA

















Kolejny sernik w stylu nowojorskim, tym razem na spodzie z ciasteczek kokosowych i masą serową wzbogaconą puree z ananasa, mlekiem i likierem kokosowym. Do przygotowania puree polecam użyć ananasa z puszki, ponieważ świeży ananas nadałby ciastu niepotrzebnej goryczki.
Sernik wyszedł delikatny, kremowy i zrównoważony w smaku. Żaden ze składników nie dominuje w nim zanadto, więc jeśli chcecie, aby był bardziej wyraźny zwiększcie ilość likieru kokosowego w masie serowej.
Wierzch sernika wykończyłam warstwą śmietanki kokosowej i posypałam wiórkami kokosowymi. Przed samym podaniem ciasto udekorowałam plastrami świeżego ananasa pokrojonymi w kliny.
 Dodatkowo polecam przygotować miseczkę z pokrojonym w drobną kostkę świeżym ananasem i każdą porcję ciasta serwować z tym dodatkiem.
Sernik idealny na rodzinne imprezy - bardzo wykwintny, pięknie się prezentuje.

SKŁADNIKI na blaszkę o średnicy 24-25 cm.
SPÓD
  • 300 g ciasteczek kokosowych
  • 100 g roztopionego masła
  • 20 g wiórków kokosowych
MASA SEROWA
  • 750 g tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 5 jajek
  • 100 ml mleczka kokosowego* lub śmietanki 30%
  • 30 ml likieru kokosowego
  • 1 puszka ananasów w syropie (570 g) dokładnie odsączonych i zblendowanych na puree
WIERZCH
  • 400 g jogurtu greckiego lub gęstej śmietany 18 lub 12%
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 50 g wiórków kokosowych
* pozostałe mleko kokosowe możemy wykorzystać do sosu currry

WYKONANIE
dno tortownicy wykładamy krążkiem papieru do pieczenia.
WIERZCH 
  • Jogurt mieszamy w miseczce z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.
SPÓD
  • Ciasteczka i wiórki miksujemy w malakserze na proszek, a następnie mieszamy z płynnym masłem.
  • Powstałą masą wykładamy dno tortownicy, mocno dociskając ją przy pomocy spodu szklanki.
  • Wstawiamy do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ bez termoobiegu. Na dolnej kratce ustawiamy keksówkę wypełnioną gorącą wodą.

MASA SEROWA
  • Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce lub malakserze. Przekładamy do dzieży miksera. Dodajemy mascarpone oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy wszystko na małych obrotach miksera, starając się nie napowietrzać masy.
  • Stopniowo łyżka po łyżce dosypujemy cukier, a gdy cały zostanie wmieszany wbijamy po jednym jajku. Kolejne dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą.
  • Na koniec dodajemy puree z ananasa i mleczko kokosowe. Miksujemy do połączenia składników.
  • Powstałą masę delikatnie wylewamy na przygotowany wcześniej spód.
  • Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. 
  • Po upływie tego czasu zmniejszamy temp. do 120℃ i pieczemy jeszcze 70 minut.
  • Następnie wyjmujemy keksówkę z wodą i  ostrożnie wysuwamy sernik z piekarnika. 
  • Na wierzch ciasta wylewamy jogurt wymieszany z cukrem i wiórkami.
  • Pieczemy jeszcze 15 minut, bez pary wodnej w 120℃.
Studzimy stopniowo; 15 minut przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika, kolejne 15 minut przy uchylonych, a następnie wyjmujemy sernik na blat i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Boki zimnego sernika okrajamy nożem przy samych bokach tortownicy, zdejmujemy obręcz i wstawiamy do lodówki.

Przed samym podaniem sernik dekorujemy plastrami świeżego ananasa. 
Kroimy na porcje nożem zanurzanym we wrzątku.
Podajemy z dodatkiem świeżego ananasa pokrojonego na cząstki.

5 komentarzy:

  1. Cudnie wygląda i zapewne smakuje rewelacyjnie. Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik naprawdę dobry; mięciutki, kremowy, delikatnie kokosowy; najlepszy z kawałeczkami świeżego ananasa. zdecydowanie wart wypróbowania:-)

      Usuń
  2. i jak tu przy tych wszystkich zdjęciach dietę trzymać...no jak..? :)

    OdpowiedzUsuń