MAKARON Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, CUKINIĄ I POMIDORAMI

Makaron zapiekany z wędzonym łososiem, cukinią i pomidorkami cherry. Polany sosem ze słodkiej śmietanki, startego parmezanu i kawałków mozzarelli. Koniecznie skropiony sokiem z cytryny i opcjonalnie doprawiony pikantnym pieprzem cayenne. Danie nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu. Ładnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. 

SKŁADNIKI na 4-6 porcji:
  • 300 g makaronu penne lub jak u mnie maccheroni
  • 100 g wędzonego łososia pokrojonego w paseczki
  • 100 g startego parmezanu
  • 80 g białej mozzarelli w kulce drobno pokrojonej lub poszarpanej
  • 125 ml śmietany 30% ( ok. pół szklanki)
  • 1 mała cukinia umyta i pokrojona w półplasterki
  • 1 cebula szalotka lub pół czerwonej pokrojonej w piórka       
  • 1 cytryna sparzona i pokrojona na ćwiartki
  • 6 pomidorków cherry
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
WYKONANIE
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ bez termoobiegu.

Na 2 łyżkach oliwy podsmażamy cebulę i cukinię. Mieszamy z ugotowanym makaronem.
Pomidorki myjemy, wkładamy do szklanej miseczki i zalewamy wrzątkiem. Po 10 sekundach wyjmujemy i obieramy ze skórki.
W misce mieszamy śmietanę, starty parmezan i połowę rozdrobnionej mozarelli. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

Dno żaroodpornej foremki smarujemy oliwą i wykładamy połowę makaronu. Oprószamy pieprzem cayenne, rozkładamy połowę kawałków łososia i przykrywamy drugą połową makaronu i łososia. 
Na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe, a całość polewamy mieszaniną śmietany i sera. Układamy pozostałe kawałki mozzarelli, skrapiamy całość sokiem wyciśniętym z ćwiartki cytryny.

Pieczemy ok 15-20 minut, pamiętając, aby w połowie pieczenia makaron lekko przemieszać.
Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz