BANANOWE WHOOPIE PIES

Bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo mięciutkie ciastka przełożone kremowym serkiem mascarpone. Są słodkie, lekkie i puszyste. Nie można im się oprzeć. Ciastka długo pozostają świeże i w pojemniku do żywności mogą być przechowywane w lodówce przez kilka dni. Obtoczone w kolorowych cukrowych posypkach i oprószone cukrem pudrem świetnie sprawdzą się na przyjęciach typu Kinder Party. 

SKŁADNIKI / 18 podwójnych ciastek
CIASTKA
  • 2 szklanki mąki
  • 2 duże żółtka  
  • 1/2 szklanki puree z banana ( 1 duży banan)
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 120 g masła w temp. pokojowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki białego cukru
KREM
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki cukru pudru (120 g)
  • 200 g serka mascarpone
  • 50 g masła w temp. pokojowej
WYKONANIE
  • KREM: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, aż będzie jasne, puszyste i kremowe. Łyżka po łyżce dodajemy mascarpone i ubijamy na niskich obrotach miksera. Nie za długo, tylko do połączenia składników
  • CIASTKA: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190℃ bez termoobiegu. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  • W średniej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. W drugiej misce mieszamy puree z banana ze śmietaną. Masło ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę przez ok. 3 minuty. Dodajemy żółtka i pół łyżeczki ekstraktu z wanilii. Miksujemy do połączenia składników, po czym zmniejszamy obroty miksera i  dodajemy na przemian mieszaninę banana i śmietany oraz mąkę z proszkiem i sodą.
  • Powstałą masę wkładamy do worka cukierniczego i na papierze do pieczenia wyciskamy kółka  o średnicy ok. 4 cm zachowując 3 cm odstępy. Możemy posłużyć się także zanurzaną w wodzie łyżką do lodów lub zwykłą łyżką stołową. Masy nie rozsmarowujemy. Pieczemy 10 minut, aż krawędzie zrobią się jasnobrązowe, ale wierzch pozostanie blady. Odstawiamy na 5 minut do ostygnięcia.
  • Zimne ciastka układamy na blacie spodem do góry. Rozprowadzamy 1 łyżkę kremu na płaskiej podstawie ciastka i przykrywamy drugą połową.


1 komentarz: