POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z SOSEM Z GRANATU

Smażone steki z polędwiczki wieprzowej szczodrze doprawione tymiankiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie owinięte w plastry szynki parmeńskiej. Całość podana w towarzystwie sosu z granatu z dodatkiem  miodu i czerwonego wina.

Aby steki nie były zbyt suche najpierw należy je zrumienić na patelni ze wszystkich stron, a później podpiec w piekarniku.
Danie nie tylko pięknie się prezentuje, ale przede wszystkim wybornie smakuje. Idealnie sprawdzi się zarówno na eleganckich uroczystościach jak i na codziennym obiedzie.

SKŁADNIKI na 4 osoby:
STEKI
  • 1 polędwica wieprzowa (500 g) 
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku
  • olej do smażenia
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
SOS
  • pestki z 2 granatów
  • 1 drobno posiekana szalotka
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka zimnego masła
WYKONANIE

  • Piekarnik  rozgrzewamy do 165℃ bez termoobiegu.
  • STEKI: Polędwicę wieprzową myjemy, oczyszczamy z włókien i błon, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 8 części. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz listkami tymianku.
  • Każdy plaster szynki parmeńskiej kroimy wzdłuż na pół, a następnie owijamy nim kawałek polędwicy.
  • Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i układamy steki. Smażymy najpierw na boku z końcówką szynki, aby ją skleić, a następnie ze wszystkich stron, aż się zrumieni. Przekładamy do naczynia żaroodpornego ( patelni nie myjemy) i wstawiamy do piekarnika na ok. 10-15 minut. Po tym czasie sprawdzamy sprężystość mięsa palcem. Nie powinno być twarde, gdyż polędwiczka będzie wówczas zbyt sucha.
  • SOS: Ziarna z 2 granatów rozgniatamy widelcem, a następnie przesmażamy z szalotką przez 5 minut,  na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso. Wlewamy czerwone wino i na średnim gazie redukujemy je o połowę. Dodajemy miód i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy do sosu 1 łyżeczkę zimnego masła.
  • Mieszamy i na końcu przecedzamy przez sitko. 
  • Na każdym talerzu układamy po 2 kawałki mięsa i dekorujemy sosem z granatu. Podajemy z ulubioną sałatką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz