MAKARON Z TUŃCZYKIEM I ZIELONĄ SALSĄ


Smażone steki z tuńczyka doprawione nasionami kopru włoskiego i podane na sałatce z makaronu i kolorowych warzyw. Całość polana salsą ze świeżej mięty i pietruszki, która doskonale łączy wszystkie składniki w jedną całość i sprawia, że delikatny tuńczyk nabiera charakteru. 
Sałatka dobrze smakuje zarówno ana ciepło jak i na zimno. Możemy przygotować ją już kilka godzin przed planowanym podaniem i do tego czasu przechowywać w lodówce. W takim wypadku rukolę i salsę dodajemy na końcu. 
Steki z tuńczyka smażymy według własnych upodobań. Jeśli lubimy mięso dobrze wysmażone wówczas smażymy ok. 2,5- 3 minuty z każdej strony, Jeśli chcemy, aby tuńczyk pozostał w środku ciemnoróżowy wystarczy 1,5 minuty smażenia z każdej ze stron.
SKŁADNIKI / 4- 6 porcji
STEKI
  • 4 steki z tuńczyka (4 x 120 g)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego / roztartych w moździerzu
  • oliwa
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
SAŁATKA
  • 300 g makaronu muszelki
  • 10 czarnych oliwek
  • 400 g dojrzałych pomidorów w różnych kolorach
  • 2-3 czerwone pieczone papryki w oliwie
  • 70 g rukoli
  • 20 g parmezanu
  • 1 cytryna pokrojona na ćwiartki
  • 1 świeża czerwona papryczka chili
SALSA
  • 1 duży pęczek świeżej mięty
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 2 fileciki anchois
  • 2 łyżeczki odsączonych kaparów
  • 1 obrany ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • sól morska
WYKONANIE

  • Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy.
  • SALSA: Do malaksera wkładamy górną część pęczka mięty i natki, wlewamy sok z cytryny i dodajemy pozostałe składniki salsy. Całość drobno miksujemy, doprawiamy do smaku. Rozrzedzamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na później.
  • STEKI: Tuńczyka nacieramy solą, pieprzem, oregano i roztartymi w moździerzu nasionami kopru włoskiego. Skrapiamy oliwą i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni po ok. 2 minuty z każdej strony (dokładny czas smażenia zależy od grubości steków i własnych preferencji).
  • SAŁATKA: Oliwki rozgniatamy lub kroimy w krążki. Pomidory i papryki kroimy na nieregularne kawałki. Warzywa wkładamy do dużej miski i posypujemy grubo posiekaną rukolą. Dodajemy odcedzony makaron i polewamy połową salsy. Mieszamy i przekładamy na 1 duży lub 2 mniejsze półmiski. Na wierzch kładziemy tuńczyka, polewamy go resztą salsy, posypujemy pokrojona w cienkie plasterki papryczką chili oraz wiórkami parmezanu. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz