Mięciutkie i pyszne ciasto z cynamonem oraz dużą ilością bakalii i jabłek. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pamiętajcie, aby wcześniej wyjąć z lodówki jajka, gdyż w momencie przygotowywania ciasta wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę (pokojową).
Po dodaniu składników mokrych do sypkich, nie mieszajcie ciasta zbyt energicznie i długo. Robimy jak przy muffinach, mieszamy krótko i delikatnie - tylko do połączenia składników.
Z podanej ilości składników wychodzi dość duża porcję ciasta, którą pod przykryciem, w temperaturze pokojowej wytrzyma kilka kolejnych dni. Ciasto w ten sposób przechowywane cały czas będzie wilgotne i mięsiste.----------------------------------------------
SKŁADNIKIPo dodaniu składników mokrych do sypkich, nie mieszajcie ciasta zbyt energicznie i długo. Robimy jak przy muffinach, mieszamy krótko i delikatnie - tylko do połączenia składników.
CIASTO
- 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 150 g (3/4 szklanki) cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
- 4 jajka
- 75 ml oleju lub roztopionego masła
- 4 jabłka
- 2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady
- 1 szklanka orzechów pekan/włoskich/laskowych
- po 50 g (1/4 szklanki) rodzynek, suszonych moreli lub żurawiny + 100 ml wrzątku i 40 ml rumu/amaretto
POLEWA
- 75 g masła
- 75 g cukru
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki gorzkiego kakao
WYKONANIE
CIASTO
- Jajka wyjmujemy z lodówki i zostawiamy do ocieplenia na blacie.
- Morele kroimy w małą kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy rodzynki i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy rum lub amaretto. Odstawiamy do napęcznienia. Przed użyciem odcedzamy.
- Orzechy siekamy.
- Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180℃, bez termoobiegu.
- Do większej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Mieszamy z cynamonem lub przyprawą piernikową.
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Jajka ubijamy z cukrem, przez 7 minut, na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując, cienkim strumieniem dolewamy olej.
- Wyłączamy mikser, dosypujemy mąkę, dodajemy jabłka, czekoladę, orzechy oraz odsączone morele i rodzynki. Mieszamy/miksujemy na niskich obrotach miksera - krótko, tylko do połączenia składników.
- Przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut, do tzw suchego patyczka.
- POLEWA:Wszystkie składniki, mieszając, zagotowujemy w rondelku. Odstawiamy z ognia. Dekorujemy wierzch jeszcze ciepłego ciasta.
Jesienią mogłabym jeść tylko takie ciasta :)
OdpowiedzUsuń