CIASTO WIEWIÓRKA


Mięciutkie i pyszne ciasto z miodem oraz dużą ilością orzechów i jabłek. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Jestem pewna, że nie sprawi Wam najmniejszych problemów. Pamiętajcie, aby wcześniej wyjąć z lodówki jajka, gdyż w momencie przygotowywania ciasta wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę (pokojową). Po dodaniu składników mokrych do sypkich nie mieszajcie ciasta zbyt energicznie i długo, gdyż ciasto po upieczeniu będzie zbite. Postępujcie dokładnie tak jak przy muffinach mieszajcie krótko i delikatnie - tylko do połączenia składników.
Z podanej ilości składników otrzymamy dość dużą porcję ciasta, którą pod przykryciem, w temperaturze pokojowej możemy przechowywać przez kilka kolejnych dni. Ciasto w ten sposób przechowywane cały czas będzie wilgotne i mięsiste.

SKŁADNIKI
CIASTO
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duża łyżka miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki przyprawy do szarlotki/ dałam taką lub do piernika
  • 4 jajka / białka i żółtka oddzielnie
  • 2/3 szklanki oleju
  • 3 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych lub migdałów
  • 1/4 szklanki rodzynek namoczonych w rumie lub brandy
POLEWA
  • 200 g czekolady mlecznej z orzechami/ użyłam takiej
  • 125 ml śmietanki 30 %
WYKONANIE
CIASTO
  • Blaszkę o wymiarach około 23 x 32 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180℃ bez termoobiegu.
  • Do miseczki wrzucamy pokrojone w kostkę jabłka, dodajemy orzechy, odsączone z rumu rodzynki oraz cynamon i przyprawę do jabłecznika. Mieszamy.
  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz sodę. Mieszamy.
  • Łyżkę miodu rozcieramy z olejem.
  • W szklanej lub metalowej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dosypujemy cukier, kolejną porcję dodając dopiero wówczas, gdy poprzednia połączy się z pianą. Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy po 1 żółtku. Mieszamy tylko do połączenia składników.
  • Do mąki dodajemy olej z miodem, a następnie w trzech porcjach pianę z białek. Mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. 
  • Dodajemy przygotowane wcześniej jabłka i delikatnie łączymy z masą.
  • Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy około 40 minut.
POLEWA
  • Do szklanej lub metalowej miseczki wrzucamy połamaną na kostki czekoladę z orzechami, dodajemy śmietankę.
  • Naczynie z czekoladą ustawiamy nad rondelkiem z gotującą się wodą. 
  • Podgrzewamy czekoladę mieszając od czasu do czasu, aż całkowicie się rozpuści i połaczy ze śmietanką.
  • Gotową polewą dekorujemy wierzch ostudzonego  ciasta.

1 komentarz: