GOŁĄBKI Z PIECA


Delikatne i rozpływające się w ustach gołąbki z pieca, z pysznym sosem pomidorowym, który idealnie komponuje się z kapustą oraz mięsno-ryżowym farszem.  Pieczenie nadaje kapuście wyjątkowy smak i miękkość, a podsmażenie mięsa do farszu sprawia, że gołąbki są mniej zbite i bardziej sypkie niż tradycyjne. Pieczemy je pod przykryciem około 1- 1,5 godziny.
To danie, które dobrze jest przygotować, gdy spodziewamy się gości i nie chcemy spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. Dobrze znoszą przechowywanie i odgrzewanie, nie tracąc przy tym nic na smaku i wyglądzie.
--------------------------------------------------------

GOŁĄBKI około 14 sztuk
  • 1 szklanka ryżu (200g)
  • 1 duża cebula
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego np z łopatki lub szynki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 biała kapusta, średniej wielkości
  • PRZYPRAWY: 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu, sól morska, 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 4 łyżki oliwy
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 50 g masła
SOS
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżki mąki
  • 1  szklanki bulionu lub wody z gotowania kapusty
  • 2 szklanka passaty pomidorowej np. CIRIO
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cukru
_________________________________________________________
WYKONANIE
  • FARSZ: Cebulę obieramy i drobno siekamy. Obsmażamy na złoty kolor, na 2 łyżkach oliwy. Wsypujemy ryż i cały czas mieszając smażymy aż zrobi się szklisty. 
  • Wlewamy szklankę gorącej wody, mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu aż ryż wchłonie wodę. Dolewamy jeszcze pół szklanki wody i gotujemy mieszając aż ryż wchłonie cały płyn. Czynność tę powtarzamy do momentu gdy ryż będzie ugotowany. Solimy do smaku, odstawiamy na bok.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy mielone mięso. Smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając aż wysmaży się i zrobi brązowe.
  •  Doprawiamy 2 łyżkami sosu sojowego, solą, roztartym w palcach suszonym majerankiem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażymy całość na dużym ogniu przez 2-3 minuty.
  • Usmażone mięso łączymy z ugotowanym ryżem. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawimy do smaku.
  • Z kapusty usuwamy zwiędłe liście, wycinamy głąb ze środka, a następnie wkładamy ją do dużego garnka z lekko osolonym wrzątkiem ( wyciętą stroną do dołu). Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Wyjmujemy kapustę z wrzątku, studzimy. Zachowujemy 3 szklanki wody z gotowania.
  • Przestudzoną kapustę ostrożnie warstwa po warstwie obieramy z liści. Ostrym nożykiem ścinamy nerw (zgrubienie)z każdego liścia.
  • Na każdym liściu, w miejscu gzie jest początek najgrubszego nerwu, układamy po 2-3 łyżki farszu i zawijamy jak krokiety. Z jednej strony zakładamy liść na mięso, składamy boki kapusty do środka i jak najciaśniej zwijamy w roladkę. 
  • Dno żaroodpornej formy wykładamy ugotowanymi liśćmi kapusty ( np. takimi, które się porwały). Na nich ciasno układamy gołąbki i zalewamy 1 szklanką wody pozostawioną z gotowania kapusty. Rozkładamy wiórki masła, skrapiamy sosem sojowym. 
  • Na gołąbkach układamy ugotowane liście kapusty i przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową.
  • Pieczemy około 1-1,5 godziny ( w zależności od wielkości gołąbków) w piekarniku nagrzanym do 180℃ bez termoobiegu.
  • SOS: W rondelku na małym ogniu podgrzewamy masło z mąką.
  • Stopniowo  wlewamy bulion lub wodę. Gotujemy cały czas mieszając, aby nie utworzyły się grudki. Dodajemy passatę pomidorową oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, przez około 10 minut.
  • Przygotowanym sosem polewamy gołąbki. Podajemy z posiekanym koperkiem, ziemniaczkami, chlebem lub solo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz